Een verhaal dat ook voelt als een tikkende tijdbom!

sammieslibrary 26 november 2025
Het is een doodnormale avond. Misschien een woensdag, zoals deze. De schoolbel is net gegaan of je 9-5 baantje zit erop. Tijd om naar huis te gaan en hetzelfde ritueel te volgen als gisteren: boodschappen doen, de afwas wegwerken, nog even sporten of simpelweg op de bank ploffen met Netflix. Tot één melding alles op zijn kop zet en een allesverslindende golf van paniek en chaos loslaat.

Groot alarm. Dreiging nucleaire raketaanval voor Zuid-Engeland. 59 minuten tot inslag. Zoek onmiddellijk een schuilplaats. Dit is geen test.

Deze situatie voelt helemaal niet zo onrealistisch in de wereld van nu, iets wat de auteur ook aan het begin van het verhaal benadrukt. Het bezorgt meteen kippenvel en een gevoel van angst. Want wat doe je als over 59 minuten alles wat je liefhebt verloren gaat?

Het verhaal neemt ons mee in het leven van drie vrouwen – Carrie, Frankie en Mrs Dabb – met elk een ander doel, een andere eindbestemming. Ondertussen tikt de tijd gewoon door. Iedere minuut is cruciaal en dat zet mensen op hun scherpst. Egoïsme neemt het over, vertrouwen verdwijnt en criminele praktijken kennen ineens helemaal geen grenzen meer. Wat normaal ondenkbaar leek, gebeurt nu. Gedreven door pure overlevingsdrang. Dit is zo’n ijzersterk element in het verhaal. Wanneer ik er nu nog aan denk, krijg ik opnieuw kippenvel. Oprecht.

Bij mij is het wel vaak zo dat bij verhalen met meerdere verhaallijnen er één of twee me minder aanspreken, maar hier had ik dat helemaal niet. Ik vond het niet vervelend om even te moeten wachten op het vervolg van een van de vrouwen, want de volgende situatie was net zo adembenemend. Ik werd zo meegenomen in de allesbepalende (laatste) minuten van de vrouwen. Dit boek behoort écht tot mijn favorieten van 2025.
Holly Seddon, de auteur, heeft gekozen voor korte hoofdstukken. Bij ieder hoofdstuk word geconfronteerd met de tijd. Hierdoor voelt het lezen ook bijna als een tikkende tijdbom. Ik kan het niet onder woorden brengen hoe goed en meeslepend dit geschreven is. Daarnaast is het ook erg beeldend, waardoor sommige gebeurtenissen echt als fragmenten van een film voor mijn ogen tot leven kwamen. Al voelt dat hier soms eerder beklemmend dan leuk. Ondanks dat het einde voor mij wel wat snel ging, vond ik het ergens ook wel weer passend bij het verhaal. En het plot.. Daar heb ik geen woorden voor. Ik verloor mezelf er volledig in. Gruwelijk (goed).

59 minuten is niet echt te vergelijken met andere thrillers omwille van het onderwerp van het verhaal, maar als liefhebber van thrillers moet je dit gewoon lezen. Hier krijg je absoluut geen spijt van.

Rating: 5/5.

Meer recensies van sammieslibrary