Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een licht ontvlambare dreiging

Sander 18 maart 2022
Na zijn eerdere indrukwekkende boek weet Massimi met De duivel van Berlijn de lezer opnieuw mee te slepen in een sterk historisch verhaal, waarin waargebeurde feiten met een fictief verhaal een spannende sfeer geven.

Als Sauer wordt opgezocht omdat zijn Rosa in gevaar zou zijn, laat hij zich mee slepen naar Berlijn. Dit is het begin van een periode waar dreiging, dubbele agenda’s en licht ontvlambare personages centraal staan.

Massimi heeft een sterk en geloofwaardig verhaal neergezet. De gebouwen en omgeving zijn sterk en beeldend neer gezet. De sfeer die het gehele boek tot je komt past bij de situatie en gebeurtenissen. Continue is er dreiging en niemand lijkt te vertrouwen. Ook als lezer val je steeds weer in verbazing als een personage toch niet helemaal lijkt te zijn zoals ze zich voor doen. Of is dit zand in de ogen strooien juist de bedoeling?
Als lezer ga je jezelf op een gegeven moment ook niet meer zeker van wie je nog moet geloven en wordt je soms net als de hoofdrolspelers op het verkeerde been gezet.

De opbouw van het boek is chronologisch opgezet in blokken van een dag. De gebeurtenissen van dit betreffende dat zijn weer in korte losse hoofdstukken onderverdeeld. Het verhaal is hierdoor logisch opgebouwd en is daardoor goed te volgen. Er wordt niet uitgebreid teruggekeken naar eerdere gebeurtenissen waardoor de flow van het verhaal in stand blijft. Omdat het tijdskader slechts enkele dagen betreft is het geloofwaardig en blijft alles goed te volgen.
Er zit veel snelheid in het verhaal. Dit is gezien de gebeurtenissen ook nodig. De spanning komt zo goed tot zijn recht.

Buiten een sfeer welke met de goede omschrijvingen van gebouwen en gebeurtenissen sterk over komt geldt dit ook voor de personages. Ze hebben allemaal een eigen karakter dat op en geloofwaardige manier in elkaar steekt. Massimi houdt zicht bij de basis en zorgt er voor dat er geen overdreven uitdieping in gedragingen is. Dit bevordert het leesplezier omdat je je goed kunt inleven in een karakter. De onderlinge dialogen zitten eveneens goed in elkaar en passen in het geheel.

De duivel van Berlijn is een spannend en meeslepend verhaal over een strijd die op het punt staat om te ontbranden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sander