Advertentie
    Sanne de Graaf Hebban Recensent

Na een auto-ongeluk beschadigde de Amerikaanse Katie Brindle haar stembanden en viel haar droom om operazangeres te worden in duigen. Met behulp van de Chinese geneeskunst is het haar gelukt te herstellen. Brindle besloot zich te verdiepen in deze geneeswijze, die veel meer bleek te behelzen dan acupunctuur en kruiden alleen. Ze ontdekte dat de Chinezen door hun manier van leven ziektes voorkomen, in plaats van genezen.De zogenaamde zelfhelende kracht ‘Yang Sheng’ is onderdeel van hun dagelijkse routines en zorgt ervoor dat kleine kwaaltjes niet veranderen in ernstige aandoeningen. Brindle beschrijft deze manier van leven in haar boek Yang Sheng.   

Het gebonden boek met zachtroze bloemen en gouden letters op de omslag is een lust voor het oog en nodigt uit om direct aan de slag te gaan. Yang Sheng belooft vermoeidheid, stress en slapeloze nachten aan te pakken. Selfcare is daarin de belangrijkste boodschap, maar al snel blijkt dat Yang Sheng veelomvattend is. Het heeft betrekking op ademhaling, emoties en dagritme, maar gaat ook over beweging, voeding en aanpassen aan de seizoenen. In nog geen tweehonderd pagina’s probeert Brindle de kneepjes van wat de Chinezen als iets fundamenteels zien, op de lezer over te brengen.  

Ondanks dat Yang Sheng betrekking heeft op veel elementen, is het Brindle gelukt ze kort uit te leggen. In het eerste gedeelte van het boek bespreekt ze op een bevlogen en heldere manier de basisprincipes uit de Chinese geneeskunst, die een fundament vormen voor de oefeningen die volgen. In het tweede gedeelte gaat Brindle over op het toepassen van technieken in je dagelijks leven.  

Met oefeningen voor je ademhaling, tips over wanneer je moet eten of hoe je moet drinken en wat je aan beweging kunt doen, is Yang Sheng een heel compleet boek. De passages zijn duidelijk en beginnen met een korte uitleg waarom iets wordt gedaan, om vervolgens over te gaan tot concrete oefeningen, eventueel ondersteund met afbeeldingen. Met eenvoudige exercities die makkelijk zijn in te passen in je dagelijkse routines, zorg je voor het onderhoud van lichaam en geest.

Door de vele aspecten die worden besproken, komt Yang Sheng enigszins overweldigend op je over. Het is aan de lezer om te voorkomen overspoelt te raken en door de bomen het bos niet meer te zien. Je zult zelf moeten bepalen hoe drastisch je het leven wilt omgooien. Gelukkig sluit Brindle het tweede deel in het boek af met een schema van twee pagina’s, waarin de dagelijkse routines zijn opgenomen. Hiermee keert de rust en het overzicht terug. In het derde en laatste deel van het boek bespreekt Brindle de mogelijkheid om de manier van zelfheling aan te passen aan de seizoenen.  

Het moge duidelijk zijn dat Yang Sheng een schat aan informatie bevat. De beginnende leerling op het gebied van zelfheling zal veel nieuwe technieken leren en energiek aan de slag gaan. De materie is zeer complex, maar door Brindle op een begrijpelijke en prettig leesbare manier omschreven, waardoor het ook voor de leek goed toepasbaar is.

Reacties op: Een lust voor oog, geest en gezondheid

1
Yang Sheng - Katie Brindle
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker