Lekker dik boek voor wie alle 'Boomhutten' uit heeft
Copeland schreef eerder drie boeken over Kasper (K. wordt een kip, een T-rex en een mammoet) en profileerde zich daarmee in het rijtje van schrijvers als Andy Griffiths, David Walliams of Gwen Lowe. Hij fantaseert er op los en maakt hilarische grapjes. In zijn boeken is niets wat het lijkt.
'Nila en het antwoord op echt alles' is een herkenbaar Copeland boek. Het gaat om een lekker dik leesboek van meer dan 300 bladzijden. Er staan zwart-witte tekeningen in om het verhaal te verluchtigen, maar er blijft toch nog behoorlijk wat tekst over. Ook het verhaal is wat ingewikkelder dan de Kasper-boeken.
Nila woont in een plattelandsdorpje met haar vader, die getraumatiseerd is door het vertrek en later het verlies van zijn vrouw, de moeder van Nila. Nila mist dus zowel haar moeder, als haar vader en wordt ook nog gepest. Ze heeft haar buurjongen verkozen tot beste vriend. Ze wil graag geloven dat hij fantastisch is, maar dat valt in werkelijkheid nog al eens tegen.
Dan krijgt ze op een dag een geavanceerd apparaatje in handen, die met haar kan communiceren. Het heet Athena en is geprogrammeerd om op alle vragen antwoorden te vinden door middel van kunstmatige intelligentie. Athena laat Nila gelijk weten dat ze haar kan helpen met haar problemen.
Maar door Athena kómt Nila ook in de problemen. De ontwikkelaar, Stella Kauw, de Gemenerik, wil Athena terug en laat daarbij geen enkel middel onbenut. Wat volgt, zijn hilarische achtervolgingen vol alpaca's en verrassende plotwendingen die Nila steeds een stapje dichter bij het oplossen van haar problemen brengt.
Nila (verteller, ik-persoon) stelt zich op de eerste bladzijde voor met: "Ik ben aan het begin van het verhaal normaal en aan het eind ook." En vindt daarom dat ze niet lijkt op een held uit andere verhalen. Maar wie het boek leest, vindt tussen het begin en het eind van het verhaal, niets dat 'normaal' is. Nila laat zich meevoeren met Athena als haar raadgeefster en de buurjongen als anti-held en side-kick.
Het levert een hilarisch avontuur vol vaart en fantasie op, je kunt het allemaal gemakkelijk voor je zien. En ondertussen komt er ook een oplossing voor de problemen van Nila, haar vader en van zelfs het hele dorp.
Humoristische science fiction voor kinderen die alle 'Boomhutten' uit hebben en snelle lezers zijn. Vanaf 10 jaar.
Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar, waarvoor mijn dank.