Volstrekt onmogelijke verhalen bij een hilarische tentoonstelling
Ook dit jaar is er speciaal voor de Kinderboekenweek een hilarisch verhalenboek uitgebracht van de Gouden Grijns, te weten het kinderboekenschrijvers-duo Tosca Menten en Jozua Douglas.
Regelmatig kom ik recensies tegen die deze schrijvers vergelijken met Roald Dahl. Ik snap dat wel, het zit hem in de combinatie van oeverloze fantasie en hilarische beschrijvingen, tegen het absurde en sarcastische aan.
Ook dit boek zit er vol mee. Waar gaat het boek over?
Volgens de ondertitel gaat het over historische missers. De cover ziet er aantrekkelijk uit en is van de hand van illustrator Geert Gratama, die ook de tentoonstellingsportretten tekende en de typografie verzorgde. Maar wie hier hilarische anekdotes uit de geschiedenis denkt aan te treffen, heeft het mis.
Bij het lezen van het boek blijkt het te gaan om een museumgids bij de tentoonstelling "Prutsers & Pechvogels". Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Hostirische Oenen en het Nationale Pechvogel Kabinet. In een voorwoord, gericht aan de "bezoeker", worden Tosca Menten en Jozua Douglas als gastconservatoren geïntroduceerd met de opmerking dat zij "zelf niet geheel onbekend binnen het prutsersgenre" zijn. De schrijvers op hun beurt zeggen in het voorwoord: "Prutsers en pechvogels zijn veel boeiender dan helden. En grappiger!".
Dat zet wel de toon voor wat je kunt verwachten in de rest van het boek. De vormgeving is even grappig als passend met getekende pleisters tussen de alinea's, want je weet maar nooit wat er tijdens het lezen allemaal mis kan gaan.....
Afwisselend korte en wat langere verhalen (ca. 40 bladzijden), voor elk wat wils. Mis vooral de twee interviews met gastconservatoren Menten en Douglas niet.
Leuke aanwinst voor de fans of om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek. Maar verwacht verder niet te veel van dit boek.
Ook dit boek zit er vol mee. Waar gaat het boek over?