Advertentie

Carl Mørck gaat na een periode van inactiviteit terug aan het werk bij de Deense politie. Bij zijn laatste interventie werd hij beschoten. Hierbij verloor hij een collega en een andere collega ligt nog steeds verlamd in het ziekenhuis. Carl wordt aangesteld als chef van het afdeling Q, een nieuwe afdeling om onopgeloste zaken te herbekijken. Hij wordt een beetje verbannen uit het korps en krijgt in de kelder van het politiebureau een plaatsje. Samen met zijn zelf aangenomen assistent Assad gaat hij op zoek naar de verdwenen politica Merete Lynggaard. Zij verdween 5 jaar geleden spoorloos tijdens een overtocht per veerboot. Degene die de zaak toen onderzocht besloot dat het wellicht om zelfmoord ging. Haar lichaam werd echter nooit gevonden.

In het begin krijg je informatie mee over de politieke omstandigheden waarin afdeling Q tot stand gekomen is, je krijgt een beeld van het Deense politiesysteem en van de toestand waarin Carl zich bevindt. Hij is het schietincident nog niet echt te boven gekomen en blijkt nog af en toe aan fysieke ongemakken te lijden. Hij blijkt echter wel een oerechte inspecteur te zijn en na wat twijfel bijt hij zich vast in de zaak Merete.
Assad, een politiek vluchteling, blijkt een meerwaarde te zijn voor Carl. Door het verhaal heen voel je dat je nog niet alles weet over Assad. Carl daarentegen begint toe te geven dat hij hulp nodig heeft om het schietincident te verwerken.

Halverwege het boek krijg je als lezer wel al mee hoe de vork aan de steel zit, het is geen onvoorspelbaar verhaal, maar de schrijver weet het echt wel goed op te bouwen door af en toe het verhaal van Merete aan het woord te laten.
Spannend en een goed eerste deel! Benieuwd naar de andere delen.

Reacties op: Mooi eerste deel!

2180
De vrouw in de kooi - Jussi Adler-Olsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker