Een ijzig boek dat toch een warm spoor achterlaat.
Olivier Norek is zo’n schrijver die je bijna kunt horen denken terwijl hij typt. Voormalig politieman, nu fulltime misdaadauteur, en dat merk je: zijn verhalen ademen realisme, maar nooit zonder een flinke scheut menselijkheid. Hij schrijft alsof hij nog steeds met één voet in het veld staat, maar met de andere stevig in de literaire wereld.
In Winterstrijders neemt hij je mee naar een ijskoud en rauw decor waar hoop en wanhoop elkaar voortdurend afwisselen. Het verhaal volgt vluchtelingen die vastzitten in een uitzichtloze situatie, terwijl een jonge politieagent probeert te navigeren tussen zijn plicht en zijn geweten. De spanning zit niet alleen in de gebeurtenissen, maar vooral in de keuzes die de personages moeten maken. Norek laat je voelen hoe dun de grens is tussen overleven en opgeven, en hoe snel een mens kan veranderen wanneer de temperatuur – letterlijk en figuurlijk – onder nul zakt.
Zijn schrijfstijl is direct, helder en soms verrassend teder, alsof hij je even een warme jas wil aanreiken voordat hij je weer de kou instuurt. De personages zijn geen helden of schurken, maar mensen met rafelrandjes, twijfels en kleine lichtpuntjes. Je gelooft ze meteen, zelfs wanneer je ze soms zou willen toespreken dat ze nu écht een betere beslissing moeten nemen.
Wat ik sterk vond, is hoe Norek zware thema’s weet te brengen zonder dat het boek zelf loodzwaar wordt. Hij toont de harde realiteit, maar laat ook ruimte voor menselijkheid en onverwachte verbondenheid. Minder geslaagd vond ik dat sommige scènes zo snel voorbij raasden dat ik het gevoel had dat ik even moest sprinten om bij te blijven. Al moet ik toegeven dat dit enkel een detail is.