Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een realistische, indringende roman

Silvia van Elzelingen 12 december 2023
Merel en Suze wonen allebei aan de Fazantlaan, in een vrijstaand huis met een grote tuin eromheen. Hoewel er maar één huis tussen staat en beide vrouwen grote tuinliefhebbers zijn, hebben ze geen contact. Na de dood van haar man moet Merel noodgedwongen naar een flat verhuizen. Merel mist haar tuin enorm en komt nog regelmatig even in de buurt kijken. Wanneer ze dan ook hoort dat Suze en haar man tijdelijk ergens anders wonen, omdat hun huis verbouwd wordt, trekt Merel de stoute schoenen aan en vraagt ze Suze of zij hun tuin in die tijd mag bijhouden. Suze zegt ja, maar doet ze dit omdat ze medelijden heeft met haar vroegere buurvrouw of is er wat anders aan de hand?

Ineke Bouwer werkte jarenlang als directie-assistente voor de Raad van Beheer van een multinational, voordat ze besloot om van haar passie schrijven haar beroep te maken Na het volgen van een aantal schrijfopleidingen ging ze aan de slag als copywriter bij een reclamebureau. Deze laatste job inspireerde haar tot het schrijven van fictie. In 2019 debuteerde ze met ‘De achtertuin’, tevens schreef ze korte verhalen voor zowel het Parool als voor verhalenbundels. In 2014 verscheen ‘Pizza della Vita’, een literaire roman. Haar eerste jeugdboek ‘Breinsteins missie’ zag in 2017 het licht, gevolgd door het tweede deel dat in 2019 verscheen. ‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ is haar laatste werk en verscheen in 2023.

‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ is een psychologische roman die uit twee delen bestaat. In het eerste deel lezen we het verhaal vanuit Merel, een vrouw die noodgedwongen moet verhuizen na de dood van haar man. Helaas heeft hij veel schulden gemaakt waardoor ze haar huis aan de Fazantlaan moet verkopen en op een flatje terecht komt. Het tweede deel wordt beschreven vanuit Suze, ze woont met haar man in het tuinhuis achter het grote huis. Als je aan Suze en haar man denkt heb je een beetje een oud hippiestel in gedachten. Alhoewel het allebei indrukwekkende verhalen zijn is het toch net alsof er twee auteurs aan het werk zijn geweest, zo totaal verschillend zijn de verhalen geschreven. Bouwer verwerkt veel thema’s in haar roman zoals Alzheimer, depressie, de liefde voor de natuur, ontrouw en een vrije open relatie. Elk thema krijgt de nodige aandacht in deze meeslepende roman. Het mooie aan de verhalen is dat ze aan het eind moeiteloos in elkaar overlopen. ‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ is een boek vol emoties, verdriet maar ook mooie momenten. Een realistische, indringende roman over twee vrouwen die worstelen met het verleden, de liefde en hun onderlinge band. Zeker een aanrader!

Mijn dank gaat uit naar Ineke Bouwer en Esther van Ham van Droomvallei Uitgeverij voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Elzelingen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.