Broeder Joep

Silvie Leest 07 juli 2025
Joep van Poorten werkt als verzorgende in een verpleeghuis in Eindhoven, met (veelal) bewoners met dementie. Op Instagram en TikTok laat hij zien dat de zorg veel meer is dan alleen maar billen wassen. En dat slaat dankzij zijn humor, likeability en gouden (zorg)hart enorm aan.

In dit boek neemt Joep de lezer mee de afdeling op en zijn leven in. Kijk mee over zijn schouder en ontdek hoe bijzonder, aangrijpend en soms zwaar, maar ook leuk en grappig werken in de zorg kan zijn.

Regelmatig zag ik op Instagram video's van mijn Helmondse stadsgenoot @broederjoep voorbij komen en het viel mij op hoe hij, met een flinke dosis humor, situaties liet zien in de zorg. En nu heeft hij dan dit boek geschreven!

Joep omschrijft ook nu weer hilarische situaties, maar niet alles blijkt altijd even leuk te zijn. Zo komen er ook hele verdrietige en heftige situaties voorbij.

Ik heb dan ook enorm respect voor Joep en zijn collega's die werkzaam zijn in de zorg, want dit is echt een roeping wat zeker niet iedereen kan uitvoeren (en ik spreek uit ervaring als ex-stagiair Verzorgende IG die tot die laatste groep behoor).

Ondanks de minder leuke momenten die je meemaakt als verzorgende, moest ik toch regelmatig lachen (zoals de momenten van de verdwaalde kunstgebitten).

Verder komen er ook gesprekken voorbij van Joep en ouderen met dementie (zo zeg ik het goed hè, @broederjoep? ), en ook dit vind ik heel erg knap. Want hoe ga je om met deze moeilijke situaties en zorg je voor goede en begripvolle gesprekken zodat deze mensen rustig blijven of worden.

Het is overduidelijk dat Joep geniet van zijn werk, ondanks de mindere dagen of de frustraties naar zijn collega's toe. En ik zeg heel eerlijk: als ik zelf ooit hulp nodig heb, wil ik ook een @broederjoep! Denk dat ik dan wel een grote voorraad Tena Lady nodig heb, want er zal flink gelachen worden met zo'n leuke verzorgende!

Heel erg bedankt dat we een kijkje in jouw werk en leven mochten nemen, Joep! En nogmaals: heel veel respect dat je dit werk met zoveel passie doet en mensen het gevoel geeft dat ze er toe doen.

Beoordeling: 4,0

Meer recensies van Silvie Leest