Sjaakmat

Silvie Leest 19 januari 2026
Over Nederlandse hiphop wordt zelden geschreven. Nu is er Sjaakmat. In dit boek wordt het fenomeen Sjaak in kaart gebracht. Een reis door Sjaaks lyricale erfenis. Het resultaat: een rauw en onthullend portret over het straatleven van Amsterdam en Sjaaks geheel eigen plaats binnen de Nederlandse muziekwereld.

Niels Graaf volgde Sjaak naar optredens, studiosessies en pleintjes in Amsterdam-Oost. Ondertussen sprak hij collega-artiesten als Vjèze Fur (van De Jeugd van Tegenwoordig), Lil’ Kleine en Kempi over het fenomeen. Hij noteerde alles – van de drugs verkopende hosselsjaak die in Amsterdam met een hakbijl op zak liep en nieuwjaarsdag in een Marokkaanse gevangenis doorbracht tot Sjaaks vlucht uit de hoofdstad, op zoek naar rust, een gezin, paarden, kippen, hamsters en een konijn.

Daarmee is Sjaakmat niet alleen een biografie, maar ook een boek over opgroeien in Amsterdam-Oost (de Dubbel-O), de opkomst van Nederlandse hiphop, straattaal, glitter en glamour. En natuurlijk over het leven.

Voor dit boek werd ik getagd bij een winactie en bleek later één van de winnaars te zijn. Om heel eerlijk te zijn: ik luister bijna nooit Hiphop en zeker geen Nederlandstalige Hiphop (sorry Sjaak ), maar toevallig kon ik 'Trompetisto' en 'Stap voor stap' van deze rapper en ja... dat zijn dan toch wel weer erg lekkere nummertjes!

Omdat ik het sowieso altijd interessant vind hoe iemand leeft (of in het verleden heeft uitgespookt), begon ik aan deze biografie. Niels Graaf neemt je zowat letterlijk mee door Amsterdam. Samen met Sjaak gaat hij naar verschillende plekken waar Sjaak vroeger rondhing.

Het wordt al gauw duidelijk dat Sjaak vroeger niet bepaald een lieverdje was en hij heeft dan ook nogal wat uitgevreten! Tussen deze fragmenten door, wordt er ook veel gebruik gemaakt van lyrics en de nodige straattaal is dan ook behoorlijk aanwezig. Ikzelf versta dat dus écht niet, haha. Maar als je hiermee bekend bent, dan zul je vast veel dingen begrijpen.

Deze scene was niet helemaal "mijn ding", maar het is zeker een aanrader voor de liefhebber!

Heel erg bedankt voor het toesturen van dit gesigneerde exemplaar @sjaakofficial en @uitgeverijprometheus

Meer recensies van Silvie Leest