De zondebok
Jonas van der Valk ontwaakt in een onbekende hotelkamer en kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen. Verward en verdwaald probeert hij de weg terug naar huis te vinden, maar hij merkt al snel dat de wereld onbegrijpelijk is veranderd. In zijn oude buurtkroeg krijgt Jonas te horen dat het vijftien jaar later is dan hij zelf denkt. Hij heeft al die tijd in de gevangenis gezeten, omdat hij zijn vrouw Sanne had vermoord terwijl hun jonge kinderen lagen te slapen.
Voor zijn gevoel is er maar één dag voorbijgegaan, maar Jonas kan de realiteit niet ontkennen. In totale ontreddering zoekt hij houvast bij zijn zus Maddy, die vanuit Kopenhagen meteen naar hem toe komt. Met haar hulp ontdekt Jonas dat hij vervroegd is vrijgelaten. Maar waarom kan hij zich niks herinneren? En wat is er precies gebeurd die nacht, vijftien jaar geleden, toen zijn schijnbaar perfecte leven in een explosie van geweld voorgoed veranderde?
'Zondebok' begint meteen heel erg mysterieus. Jonas ontwaakt namelijk in een hotelkamer en hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen. Hij denkt dat hij nog steeds in hetzelfde jaar zit als de dag voordat hij in slaap viel, maar het blijkt toch heel anders in elkaar te steken.
Je leest dan dat Jonas erachter komt dat het opeens vijftien jaar later is en dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op zijn vrouw Sanne. Maar hier kan hij zich helemaal niets meer van herinneren. Behoorlijk heftig dus (en héél interessant).
Vervolgens lees je ook hoofdstukken vanuit Sanne, vijftien jaar eerder, en je komt dus meer over haar en de periode van voor de moord te weten. Ook dit vond ik erg interessant om te lezen. Als lezer twijfel je continu over Jonas. Heeft hij de moord nou wel of niet gepleegd? Wat was dan de reden hiervoor? En waarom weet Jonas nergens meer iets van?
Helaas werden daarna sommige stukken voor mij een beetje ongeloofwaardig en dat vond ik dan stiekem toch een beetje jammer. Kasper heeft namelijk een hele fijne schrijfstijl en de eerste helft vond ik echt heel interessant. Ook het onderwerp zelf is boeiend en mysterieus. Helaas ben ik toch iets gezakt in mijn beoordeling.
Beoordeling: 3,0 ⭐️