De zwembadmoord
In de vroege ochtend van juli 2012 wordt Jan Elzinga onderweg naar het zwembad in Marum van zijn fiets geschoten. Tien minuten later staat er verderop een opvallende paarse auto met gouden letters in brand.
De schietpartij heeft veel weg van een koelbloedige liquidatie en zet het rustige dorp volledig op zijn kop. Het motief achter de moord blijft onopgelost totdat er vijf jaar later een crimineel naar voren stapt die zegt te weten wie de dader is.
Het Openbaar Ministerie is zo overtuigd van zijn verhaal dat ze hem de status kroongetuige geven en een grootschalige undercoveroperatie opzetten.
Gebaseerd op duizenden pagina's strafdossiers, politieverhoren en exclusieve gesprekken met betrokkenen ontvouwt zich langzaam een schokkend verhaal over drugs, verraad, familie-intriges en blunders van de politie en justitie met verstrekkende gevolgen.
'De zwembadmoord' draait om de moord op Jan Elzinga. Hij is op weg naar zijn werk en wordt dan plotseling doodgeschoten. Verderop staat een auto in brand en de vraag is of deze twee dingen met elkaar te maken hebben...
Vervolgens lees je vanuit verschillende personages. Zo lees je onder andere vanuit zijn vriendin, schoonouders en nog een heleboel andere mensen die Jan kenden of bij deze zaak betrokken waren.
Door de verschillende verhalen krijg je een steeds beter beeld van Jan en de situatie. Want de grote vraag is natuurlijk: waarom is hij vermoord?
Uiteindelijk krijg je dan ook een heleboel tekst van de kroongetuige te lezen en de uiteindelijke rechtzaak. Ook is er gebruik gemaakt van de onderlinge berichten die naar elkaar zijn gestuurd.
Dit verhaal vond ik ontzettend fijn lezen. De schrijfstijl is heel erg prettig en je krijgt echt een enorm goed beeld van iedereen en de heftige situatie (en uiteindelijk dus ook het motief van de moord).
Misschien dat ik het laatste stuk een beetje te lang vond, maar voor de rest (drie kwart van het verhaal ongeveer) vloog ik er doorheen.
Ik raad dit boek dan ook zeker aan als je een liefhebber bent van true crime!
Beoordeling: 3,5/4,0
Ik raad dit boek dan ook zeker aan als je een liefhebber bent van true crime!
Beoordeling: 3,5/4,0