Eem veilige plek

Silvie Leest 24 oktober 2024
Diep in het bos staat een boerderij. Het is een mooie, rustige plek, waar slachtoffers van huiselijk geweld tijdelijk een veilig onderkomen krijgen. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar hangen er bewakingscamera’s om de vrouwen te beschermen of om ze in de gaten te houden? En waarom zijn sommige ruimtes verboden terrein?

Politieagent Lydia ‘Sneeuw’ Winther van bureau Centrum in Oslo werkt aan een vermissingszaak als ze een telefoontje krijgt van Marian Dahle, chef Moordzaken. Vanwege de zomervakantie is de afdeling onderbezet en Sneeuw wordt gevraagd om bij te springen. Er is net een nieuwe zaak binnengekomen: een vrouw die vanwege huiselijk geweld in een safehouse zat is vermoord.

Tijdens het onderzoek ontdekt Sneeuw dat de spiraal van geweld rondom mishandelde vrouwen in Oslo veel verder gaat dan ze had kunnen vermoeden, en dat niet alleen mannen in staat zijn tot gruwelijke daden…

'Een veilige plek' is het tweede deel van de serie met Lydia Winther in de hoofdrol, maar het is ook prima losstaand te lezen.

Deze keer draait het om vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben. Ze worden veilig op een plek ondergebracht, maar er gebeuren daar rare dingen.

Lydia, oftwel Sneeuw, wordt opgeroepen om weer bij de afdeling Moordzaken te komen werken. Er is namelijk een vrouw vermoord en zij zat eerst in het bewuste safehouse.

Dit verhaal werd vanuit meerdere personages verteld. Natuurlijk vanuit Lydia, maar ook vanuit een vrouw die in het safehouse zit en een vrouw die met haar twee kinderen op de vlucht is voor haar agressieve man. De afwisseling tussen deze personages was fijn.

Ook lees je veel over de samenwerking van Lydia en Hay, een collega waar ze meer voor voelt. Ook dit was een leuke toevoeging.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel in het safehouse af en ik vond het soms een beetje langdradig. Ik was heel benieuwd hoe dit verhaal zou aflopen, maar het einde vond ik dan wel weer abrupt.

Ik heb meer boeken van Unni gelezen en deze vond ik uiteindelijk dan toch net even iets minder. Maar het is zeker geen onaardig verhaal!

Verder wil ik @spannendeboeken heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar.

Beoordeling: 3,5 ⭐️

Meer recensies van Silvie Leest