Jakob

Silvie Leest 19 januari 2026
Het is winter, de donkerste tijd van het jaar in het IJslandse dorp Ísafjörður, wanneer in de westelijke fjorden een lijk wordt gevonden. Rechercheur Hildur en de Finse agent Jakob hebben weinig tijd om een onderzoek te starten omdat er meteen weer een moord volgt.

Niet veel later wordt een derde lichaam gevonden, tot verbijstering van Hildur. Al surfend op de koude golven van de oceaan probeert ze haar gedachten te ordenen. Ondertussen doet Jakob er alles aan om de voogdij over zijn kind te krijgen.

Hoever is hij bereid te gaan? Dat vraagt Hildur zich af als Jakob van het politiebureau in Kolari, Finland, een telefoontje met slecht nieuws krijgt…

'Jakob' is het derde deel van deze Scandinavische thriller en zoals de titel al doet vermoeden, gaat het om hoofdpersonage Jakob (die ook in de voorgaande delen verschijnt). Ik raad je dan ook aan om bij het eerste deel te beginnen.

Het begint allemaal met een heftige proloog. Vanaf dan moet je als lezer goed opletten, want er wordt regelmatig gesprongen met de tijd. Zo lees je dus veel over het verleden van Jakob, maar ook over het heden. En hier lees je onder andere over de verschillende moorden.

Dit alles is natuurlijk erg interessant. Je leert Jakob nog beter kennen en... wie zit er achter de moorden? Wat is het motief van diegene? En hoeveel slachtoffers gaan er nog vallen?

Jakob en Hildur worden op deze vreemde zaken gezet en de vraag is of ze op tijd de dader te pakken krijgen...

Zowel het heden en verleden vond ik allebei interessant, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat ik dit deel het "minste" vond. Ik weet niet precies waardoor het kwam. Misschien was het net ietsje rommeliger opgebouwd en ik miste toch een beetje spanning.

Maar... sowieso is dit weer een prima Scandinavische thriller, alleen de andere delen waren voor mij persoonlijk net ietsje boeiender!

Beoordeling: 3,5

Meer recensies van Silvie Leest