Je laatste adem

Silvie Leest 04 november 2025
Rechercheur Josie Quinn doet een gruwelijke vondst: het lijk van een jong meisje dat met haar gezicht naar beneden in een zwembad ligt, de witte tennisschoenen nog aan haar voeten, het kastanjebruine haar uitgespreid als een halo. Als ze het gezicht ziet, schrikt ze: het is Nysa Somers, de zwemkampioene. Hoe kan uitgerekend zij per ongeluk verdrinken?

Nysa’s teruggevonden rugzak bevat niets meer dan lege voedsel­verpakkingen, een telefoon en een cryptische tekst gekrabbeld op een kalender: ‘Wees een zeemeermin’. De volgende dag steekt een gepensio­neerde brandweerman zijn huis in lichterlaaie. De laatste woorden die zijn kleindochters hem hoorden mompelen voor hij het vuur aanstak: ‘Wees een lucifer’.

Josie ziet een dodelijk patroon ontstaan. Ze is de moor­denaar op het spoor, maar moet daarvoor haar eigen leven in de waagschaal stellen. Kan ze vertrouwen op haar team om haar te redden, voordat het te laat is?

'Je laatste adem' is inmiddels al het tiende deel van de Josie Quinn serie en ook deze keer begon het verhaal weer erg goed.

Er wordt namelijk een lichaam in het zwembad gevonden van een jong meisje. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is en hoelang ze al in het water ligt, maar het is overduidelijk dat ze is overleden.

Vanaf dan begint de zoektocht naar de dader. Het leek erop dat het slachtoffer helemaal geen vijanden had, dus het is een hele vreemde zaak. En dan gebeuren er nog meer rare dingen en begint Josie verbindingen met de verschillende zaken te zien.

Er zitten ook hoofdstukken tussen die je vanuit de dader leest, maar je hebt totaal geen idee wie diegene is, dus dat hield het verhaal ook interessant.

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik dit niet het beste deel vond. Het begint enorm goed met het zwembad en de opa die zijn huis in brand zet, maar vervolgens vond ik het toch een beetje langdradig met sommige momenten.

Het is zeker geen onaardig deel, en ook de situatie van Josie en haar partner Noah waren weer interessant, maar ik heb betere delen gelezen. Wel ben ik weer enorm benieuwd naar het elfde deel, dus die zal ik vast en zeker ook binnenkort gaan lezen!

3,5

Meer recensies van Silvie Leest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.