Omringd door narcisten
Thomas Eriksons vermakelijke en treffende beschrijvingen van menselijk gedrag hebben van 'Omringd door idioten' en zijn andere boeken wereldwijde bestsellers gemaakt. In dit nieuwe boek verdiept hij zich in het enorme ego van narcisten. Hoe herken je een narcist? Hoe ga je met een narcist om? En ben je zelf er misschien een?
'Omringd door narcisten' beschrijft narcistisch gedrag en wijst op de gevolgen ervan – voor ieder van ons en voor de samenleving als geheel. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze zijn bekende kleurenschema toe te passen zodat je beter om kunt gaan met de narcist in jouw omgeving. En die hebben we allemaal…
Af en toe lees ik ook non-fictie en dit boek over narcisme is er eentje van. Helaas heb ik ook met mensen met narcisme (of in ieder geval: héél veel kenmerken hiervan) te maken gehad. Ik was dan ook benieuwd of ik bepaalde dingen zou herkennen en antwoorden op mijn vragen zou krijgen.
Het is belangrijk dat je weet welke kleur je bent qua persoonlijkheid. Hiervoor kun je online een testje doen. Ik kwam erachter dat bij mij 'groen' en 'blauw' het meeste aanwezig waren. Ook is het misschien slim dat je eerst 'Omringd door idioten' leest, want hier worden alle kleuren erg uitgebreid besproken.
Thomas is gedragswetenschapper en weet dus behoorlijk wat van gedrag, wel geeft hij in dit boek toe dat hij niet alles over narcisme weet. Je hebt dus niet met een echte psychiater te maken.
Toch vond ik de eerste hoofdstukken erg interessant en kwam dan ook veel dingen tegen die ik herkende uit de mensen waar ik mee te maken heb gehad. Er wordt dan ook uitgelegd hoe je "als kleur" waarschijnlijk hier op reageert.
Vervolgens legt hij ook uit hoe je het beste kunt reageren of handelen. Dat vond ik erg interessant, want het is meteen een eye opener voor jezelf. Je leert jezelf hierdoor dus ook meteen een beetje beter kennen.
Het einde vond ik dan een beetje minder en wat langdradiger en daardoor ben ik dan ook wat gezakt in mijn beoordeling. Ik ben wel enorm benieuwd naar zijn andere boeken en ik denk dat ik binnenkort begin aan 'Omringd door psychopaten'.
Beoordeling: 3,5 ⭐️
Beoordeling: 3,5 ⭐️