Indrukwekkend
Alice Lee is achttien jaar als ze besluit om naar New York te vertrekken. Ze heeft niets meer dan 600 dollar cash en een gestolen camera. Alice wil in New York een frisse start maken. Maar nu, een maand later, is ze het slachtoffer van een moord en niemand weet haar naam.
Op het zelfde moment begint Ruby Jones ook een nieuw leven in New York. Ze voelt zich eenzamer dan ooit. Op een ochtend vindt ze het lichaam van Alice aan de oever van de Hudson. Ruby raakt helemaal in de ban van Alice en kan aan niets anders meer denken. Ze wil weten wie deze onbekende jonge vrouw is en haar het einde geven dat ze verdient.
'Voordat je wist wie ik was' deed me al vrij snel denken aan de film 'The Lovely Bones'. In deze film wordt vanuit het overleden personage gesproken en eigenlijk is dat voor een groot deel ook zo met dit verhaal.
We leren Alice en Ruby kennen. Alice vertelt eerst over haar leven voor het vertrek naar New York en over het leven van Ruby kom je ook snel meer te weten. Beide vrouwen hebben genoeg meegemaakt en hopen in New York aan een nieuw leven te kunnen beginnen. Helaas loopt het voor Alice niet zo goed af.
Dit verhaal vond ik heel erg uniek en intens. Dat kwam niet alleen door de manier van schrijven, maar ook door de heftige dingen die besproken worden. Deze onderwerpen zullen (helaas) voor veel vrouwen herkenbaar zijn. Het is een heel erg verdrietig verhaal. Vooral de stukken die vanuit Alice werden geschreven vond ik krachtig en ontroerend.
Van sommige verhalen word je soms een beetje stil en dat werd ik dus door dit verhaal. Eenzaamheid, wanhoop, kracht en vriendschap staan in dit verhaal centraal. Het enige minpuntje is dat je soms niet goed wist met welk personage je te maken had, omdat het steeds door elkaar heen liep. Voor de rest kan ik alleen nog maar zeggen dat ik het indrukwekkend vond. Een prima debuut dus.
Beoordeling: 4,0