De evolutie van het koningsschap in Nederland met focus op Willem-Alexander

Tommy Verhaegen Tommy Verhaegen
29 mrt 2023

Na meer dan 25 jaar het reilen en zeilen van het Nederlandse koningshuis te volgen heeft Jan Hoedeman een achtergrond verhaal over de populariteit van de koning geschreven.
Hij begint met een zicht op de manier van werken van (heel even) Juliana en dan vooral Beatrix in vergelijking met de opgoeiende Willem-Alexander en diens eerste jaren als koning.
Er is een duidelijke evolutie zichtbaar, en dat weerspiegelt de grotere mondigheid van het volk en de opkomst van het populisme (waar Jan Hoedema al even hard op neerkijkt als op de roddelbladen).
We krijgen een zicht op het reilen en zeilen van het werk van de koning en zijn interactie met de politiek. Maar ook een inzicht waar diens privé-leven en de openbare functie botsen.
Het boek stopt met de intrede van Amalia in het officiële politieke leven.
De tendens van dalende populariteit als gevolg van enkele grote blunders die makkelijk hadden kunnen voorkomen worden wordt geanalyseerd en er worden enkele (zeer) voorzichtige conclusies getrokken voor de toekomst. Bij deze achtergrondinformatie worden bronnen en betrokkenen met naam en toenaam benoemd, en vaak wordt hun standpunt tijdens de feiten en actieve carrière vergeleken met hun standpunt achteraf, na die actieve carrière.
Voer voor royaltywatchers, interessant als achtergrond bij de Nederlanse politiek. Maar door de beperkte opzet (functie van de koning verus politiek en publieke opinie) niet wereldschokkend, zelfs niet in Nederland.
Jan Hoedman heeft een vlotte pen en de ondertitel "Monarchie onder druk" geeft de richting die het boek zal uitgaan al aan. Vlot leesbaar, met namen en feiten maar haast zonder cijfers. Wel vaak een datum dus chronologisch in te passen in de algemene (politieke) geschiedenis.

Meer recensies van Tommy Verhaegen