Het falen van de Sartanen
Een magisch duo, deze schrijfsters. Het tweede deel in deze reeks is opnieuw een voltreffer. We ontmoeten Haplo opnieuw die een belangrijke rol speelt, naar Alfred wordt wel vaak verwezen maar die speelt niet echt mee dit keer. Het onderliggende thema blijft de "strijd" van de ontsnapte Patrynen tegen de verdwenen Sartanen.
We komen meer te weten over het doel en de achtergrond van de grote splitsing en krijgen ook een hint over hoe het fout liep en waar de Sartanen zichzelf duidelijk overschat hebben en daarmee het ganse planeetsysteem eigenlijk verdoemden met alles en iedereen die er op of in leeft.
De eigenlijke hoofdrollen van deze episode worden gespeeld door enkele elven, een paar mensen, een dwerg en een tovenaar en zijn draak.
Spanning, veel geweld (genocide) en aktie met vooral moeilijke reizen vol ontberingen en gevaren, romantiek, intriges, moed en zelfopoffering, mysterie en een grote portie humor zodat het geheel vlot verteerbaar blijft en de ganse tijd de aandacht van de lezer gevangen houdt.