Spannende thriller maar zeker niet de ultieme James Bond

Tommy Verhaegen Tommy Verhaegen
19 mrt 2023

Dit boek is bedoeld als de opvolging van de beroemde James Bond boeken die oorspronkelijk door Ian Fleming geschreven werden.
Bond wordt vermist en niet minder dan 3 andere 00's worden op zijn spoor gezet. Ondertussen is er ook een superrijke gek van plan om de wereld te laten vergaan. Het thema is volledig in lijn met de Bond boeken, de uitwerking is dat niet. Er is een flinke scheut woke-saus overgegoten om in de smaak te vallen bij de culturele linkse bobo's.

Ook de cover doet direct terugdenken aan de oude Bond boeken maar wel met een fris kleurtje. De subtitel James Bond is vermist is, alhoewel technisch correct, eigenlijk misleidend. Dit vormt slechts een zijlijn waar in verhouding heel weinig aandacht aan besteed wordt. Al is het de bedoeling om nog boeken in deze reeks uit te brengen en dat wordt de opsporing van James waarschijnlijk verder gezet.

De 3 00's en vooral Moneypenny geven een diepe inkijk in hun privé-leven en gedachten. Dat dat nogal verknipt is, hoeft niet te verwonderen gezien hun beroep en ervaringen. Om het zo maar vlakaf en onopgesmukt uitgesmeerd te zien doet wel even slikken.
De rol van de agenten is eigenlijk die van James Bond maar dan over 3 personen gesplitst. Dat geeft meer mogelijkheden qua locaties en interacties. Wat het verschil met 007 moet benadrukken. Ze krijgen elk een andere rol toebedeeld en die is per 00 nog complex genoeg. Kim Sherwood houdt het niet bij oppervlakkige aktie, ze geeft elke agent een achtergrond en een rugzakje. De lezer krijgt de kans om mee te leven en gaandeweg de agenten beter te leren kennen. Sommige delen, zoals de flashbacks, zijn louter informatief en verduidelijken keuzes en karaktertrekken, andere zetten de lezer dan weer telkens voor verrassingen en dwingen hem/haar om de verwachtingen te herzien.

Het boek is zeer vlot te lezen, al mag er soms wel wat gegoogeld worden. Kim Sherwood schuwt de hypes noch de hypotheses die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zullen worden. Buiten deze brede achtergrondkennis over klimaathysterie (die voor waar en apocalytpisch wordt aangenomen), quantum computers (waar de schrijfster heel wat jaren in de toekomst vertoeft), big data en master of the universe miljardairs, is en blijft het een thriller met een aantal al dan niet gemeende romantische scenes. De spanning bestaat uit martelscenes die bij de echte Bond verhalen impliciet waren en hier expliciet getekend worden. De romantiek is eerder pure seks, iets wat bij Bond ook altijd net verborgen bleef.

De 3 simultane locaties en geheime agenten duidt dan weer op het mondiale karakter van de superrijken.
Het is enigszins rommeling maar dat is het gevolg van de keuze van Kim Sherwood om de focus te leggen op het denkproces van de protagonisten. Dat is niet rechtlijnig. Zoals de karakters leren door ervaring doet de lezer dat ook. En dat is geen lijnrecht parcours.

Het woke thema is prominent aanwezig. Zoals ergens in het verhaal gezegd wordt: door leugens vaak met veel nadruk te herhalen gaan mensen dat als de waarheid zien. James Bond is hier enkel een platte commerciële truk om een grotere verkoop te realiseren en van de franchise om wij de woke-beweging aan te sluiten. Toch is de link nooit veraf en laat dat ruimte om James Bond op het einde van de reeks terug ten tonele te voeren. Of, zoals ik verwacht, sneller bij gebrek aan het verwachte succes van de nieuwe formule.

Ondanks de kwaliteiten van dit boek denk ik eerder dat Kim Sherwood de perfecte kandidaat is om het James Bond-universum de doodsteek te geven. Ik kan enkel de échte Bond-fans aanraden om te stoppen na het laatste echte Bond verhaal, ook al zijn die laatste verhalen al lang niet meer door Fleming zelf geschreven.
Dit is al helemaal niet het ultieme boek voor James Bond-fans.

Meer recensies van Tommy Verhaegen