De meest complexe plot uit deze voortreffelijke reeks
Met dit boek keert P. Nowee terug naar de manier van schrijven van de oudere boeken in de reeks.
Geen exotische bestemming of vrienden die in de knel zitten en moeten geholpen worden.
Het gaat om Arendsoog zelf. Hij wordt beschuldigd van moord, de bewijzen zijn tegen hem en hij heeft geen alibi. Het ziet er hopeloos uit, het enige dat hem kan helpen is zijn goede reputatie en het feit dat rechten en sheriff tot zijn vriendenkring behoren. Maar die willen wel helpen maar zullen toch de wet respecteren, al proberen ze tijd te rekken. Echte hulp moet van Witte Veder komen.
Een vijand uit het verleden wil wraak nemen via een ingenieus maar ook ingewikkeld plan. Een aantal zaken lopen daar fout bij zodat Arendsoog via die details toch kan proberen zijn onschuld te bewijzen.
Een ander deel van het plan wordt in het tweede deel van het boek in gang gezet. Daar wordt een advocaat van kwade zaken bij betrokken en die blijkt zelf eigen plannen te hebben.
Dat maakt het boek complexer van opzet dan we gewend zijn. Ondanks de aanwijzingen duurt het lang vooraleer Arendsoog de lagen van het complet tegen hem ontrafeld heeft. De lezer heeft natuurlijk het voordeel dat de schrijver inzicht geeft in de daden en gedachten van de criminelen. Dat zet wel het talent van Nowee in het zonnetje want het ziet er echt hopeloos uit.