Advertentie

De setting van het verhaal is het Midden-Oosten en meer bepaald Egypte, in de buurt van de Asoean-dam. Vandaag allemaal overbekend door school, krant en wereldnieuws (antiekdiefstallen, politiek en moslimterrorisme), toen Beke het schreef waarschijnlijk veel mysterieuzer en met een avontuurlijke bijklank. Zoals de andere boeken in de reeks voelt het echt wel verouderd aan, maar wie zich in de sfeer van toen kan inleven - wat een luxe, toen alles nog veel eenvoudiger was - kan wel echt van dit verhaal genieten.
Al speelt hier wel het overmatig gebruik van sterotypen: een onschuldig jongetje dat eer belangrijker vindt dan geld, een slechte arabier-grafrover, mensenoffers voor regen door bijgelovige toearegs, een onschuldig, blond meisje dat na een ontvoering door moslims ongedeerd kan bevrijd worden. En een enorme dosis betweterij en blank machochisme dat dat alles vandaag toch moeilijker verteerbaar maakt.
Zoals ondertussen gebruikelijk zorgt de goedmoedige, doch met erg sterke boer uit de Imbosch met zijn simpele inborst voor de komische noot.

Reacties op: Stereotiep en blanke suprematie, gevaarlijk in deze tijd

1
Pim pandoer en de groene scarabee - Beke
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker