Dit is heel lang mijn favoriete boek geweest...
Een nogal saaie cover al is het wel een tekening van de maanbus Selene I die over de stofzee op de Maan vaart. Dat is ook waar al de aktie zich afspeelt. De Maan is gekoloniseeerd en een toeristische trekpleister voor welstellende Aardbewoners.
Een groepje toeristen onder leiding van de buschauffeur en zijn stewardess maakt een uitstap en komen in levensgevaarlijke moeilijkheden. Onder passagiers blijken zich enkele verrassingen te bevinden. Naar gelang het levensgevaar groter wordt komen de talenten of tekortkomingen van iedereen aan bod.
Ondertussen is een hulpexpeditie onderweg in een race tegen de tijd. Op Aarde en op andere kolonies kunnen de mensen de gebeurtenissen live volgen dankzij een tv-crew die toevallig ter plaatse is.
Clarke is een groot sci-fi schrijver en produceerde met deze Scheepsramp op de Maan een meesterwerk. Een bepeerkte groep in levensgevaarlijke moeilijkheden waaruit enkel het menselijk vernuft hen kan bevrijden in een race tegen de klok.
Wetenschappelijk verantwoord, ook na zovele jaren nog steeds grotendeels realistische toekomstmuziek. Bij mjn weten is er ooit wel een screenplay van gemaakt maar is het nooit verfilmd. Nochtans ligt dat toch wel voor de hand zou ik denken.
Een mix van spanning, aktie, humor en romantiek. Sterke plot en ook psychologisch heel sterk.