Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Simpele gerechten met een werelds tintje op één bakplaat

wendyvd 11 november 2021
Dit boek geeft precies wat de naam zegt: wereldse gerechten die op een bakplaat gemaakt kunnen worden.

Het boek begint met een inleiding, waarin duidelijk wordt dat gerechten van over de hele wereld werden aangepast zodat ze gemakkelijk klaar te maken zijn, ook al worden in de landen ter plaatse vaak niet altijd ovens gebruikt.
Ook krijg je nog wat uitleg over bakplaten en ovens mee.

De rest van het boek is geografisch ingedeeld: Midden- & Zuid-Amerika, VS & de Caraïben, Azië, Afrika & het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië & Australazië, en Europa & Noord-Azië.

Er staan voornamelijk hoofdgerechten in dit boek, al wordt elk deel ook afgesloten met een dessert. Er is voor ieder wat wils: vis, vlees, vegetarisch en zelfs vegan. Deze laatste twee categorieën worden telkens duidelijk aangegeven, zeker een pluspunt!

Als je de gerechten een eerste keer overloopt voelt het inderdaad heel ‘werelds’ aan, te zien aan de benamingen en de ingrediënten. Aan de andere kant zijn de ingrediënten nu ook weer niet zo exotisch dat je ze hier niet zou kunnen vinden. Iemand die regelmatig kookt heeft waarschijnlijk alle gebruikte kruiden en specerijen wel in huis, je hoeft er dus niet speciaal naar op zoek te gaan.

Wat ik geweldig vind aan dit kookboek is dat alles, zoals de naam het zegt, op 1 bakplaat gemaakt wordt (soms moet je wel nog bv rijst voorzien). Hoe gemakkelijk kun je het hebben?
Bij een eerste keer doorbladeren heb ik al ontzettend veel aangeduid wat ik wil maken, en dat op zich is al een heel goed teken. Er is zo veel dat me onmiddellijk aanspreekt!

Het eerste gerecht dat ik gemaakt heb is de broccoli met doperwten, limabonen, quinoa en feta: de bereidingstijd klopt, het gerecht ziet er uit zoals de foto (weer zo’n pluspunt!), en vooral: het was erg lekker! Hetzelfde gaat trouwens op voor het tweede gerecht, de aardappeltjes met chorizo, dat een favoriet zou kunnen worden!

De ingrediënten zijn meestal voor vier personen (al staan er ook gerechten in voor 2 of 8, dus je moet wel even goed opletten!), maar wij zijn grote eters, dus voor ons is het eerder voor 2 à 3 personen (maar dat geldt voor de meeste kookboeken). Uiteraard hangt het er ook vanaf of je nog een voorafje en/of een nagerecht eet.
Verder zijn de instructies echt niet moeilijk. De belofte dat het eenvoudig te maken gerechten zijn klopt echt!

En ook niet onbelangrijk: het register is zeer uitgebreid en lijkt volledig. Je vindt er zowel de recepten als de ingrediënten in terug. Niets zo frustrerend als weten dat een gerecht uit een bepaald kookboek komt, maar het niet terugvinden omdat het register niet goed in elkaar steekt!

Ik kijk nog uit naar de pilav met wilde paddestoelen, de lamsgehaktballetjes met citroenrijst, de macaroni met kaas en boerenkool, en zoveel meer!
De komende dagen en weken wordt er dus nog volop gekookt uit dit kookboek (indien nodig pas ik deze recensie dan nog aan), maar de voorlopige conclusie: een topper en een blijver!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van wendyvd

Gesponsord

Wanneer een bekende influencer wordt ontvoerd is het aan herstellend criminoloog Jackie Laurijssen de taak om haar veilig terug te halen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.