ontroerende vriendschap in tijden van oorlog
Judith Visser kende ik alleen van haar autobiografische romans Zondagskind en Zondagsleven. Hierin gaf ze haar liefde voor wolven en wolfshonden al aan. In haar roman “Het meisje met de halve ster” komt deze liefde wederom tot uiting.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt verteld vanuit twee perspectieven. Beiden starten echter met het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Voor Debra en haar Joodse familie is dit het begin van angstige tijden. Debra heeft een Joodser vader, ze is een half-Jood. Tijdens het bombardement wordt ook de dierentuin geraakt, de meeste dieren worden gedood. Maar niet een jonge wolf, Chaver, hij weet te ontsnappen. Na een aantal bange dagen, zwervend door de stad, wordt hij halfdood gevonden door de Joodse Saul, een gepensioneerd dierenarts die vroeger werkzaam was in de dierentuin. Hij wordt door verzorgd en leert hem allerlei trucjes. Het verhaal van Debra wordt vanuit het ik-perspectief verteld, over Chaver wordt door een ander geschreven. Overigens is Chaver het Joodse woord voor vriend. Beide verhalen wisselen elkaar af en het duurt enige tijd voordat ze samenkomen en ook dan duurt het niet lang meer of je begrijpt de titel van het boek.
De Jodenvervolging komt in beide verhalen voor. Debra en haar familie denken lang dat het allemaal nog wel meevalt, maar hun vrijheden worden langzaam verder ingeperkt. Als ze dan eindelijk inzien dat ze niet meer veilig zijn en haar vader wordt opgepakt is het tijd om onder te duiken. Debra heeft enorm veel kennis vergaard over het overleven in de natuur en zij besluit in het bos te gaan onderduiken. Hier komt ze na verloop van tijd Chaver tegen, die het bos is ingevlucht nadat Saul is opgepakt door de Duitsers. Chaver en Debra worden vrienden en ze doen er alles aan om uit de handen van de vijand te blijven. Debra heeft onvoorstelbaar veel doorzettingsvermogen en Chaver is een heel intelligent dier.
Het boek wordt opgedeeld in de ooorlogsjaren en gaandeweg lees je dat er steeds meer regels de vrijheid van de Joden beperken.
Visser heeft een bijzondere schrijfstijl dat vooral in dit boek goed tot uiting komt. Recht voor zijn raap, duidelijk, emotioneel en ontroerend. Bijzonder is de vriendschap tussen mens en dier. In moeilijke tijden zo voor elkaar te kunnen kiezen is heel speciaal. “Het meisje met de halve ster” is niet zomaar een verhaal over de oorlog, maar veel meer een verhaal over liefde en vriendschap.