Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De roep van het water

Yvette Stevens 11 november 2022
De Amerikaanse Ben McGrath woont aan de Hudson en ontmoet op een dag de flamboyante reus van een man: Dick Conant, die toevallig aanmeerde met de kano. Conant had als levensdoel, om de hele Hudson af te varen en verder van New York naar Florida af te reizen. Vele jaren zwierf hij rond en ontmoette vele mensen. Zijn reis eindigde echt somber: er volgt een bericht dat er een lege kano is gevonden, maar zonder Conant.

Wat begon als een toevallig praatje met deze excentriekeling vaarde verder in een heuse zoektocht van Mc Grath naar het hoe en waarom van Conant’s tocht, de vele ontmoetingen met jan en alleman en vooral de indrukken en sporen die hij overal naliet. Journalist Mc Grath nam het als een persoonlijke queeste op om alles tot de bodem uit te zoeken en wat er nu uiteindelijke gebeurde met de man Conant. Wat volgde was een letterlijke en figuurlijke reis wat hij nooit zal vergeten en wat hij graag met zijn lezers wilde delen.
Wat gelijk aantrekt aan dit boek is de machtige titel ”de rivier”, de grafische printen met een echte foto van de man en zijn kano op de voorkant, de stukjes geschreven dagboeken, maar vooral de ondertitel: het meeslepende en waargebeurde verhaal…

En daar ging het al gelijk mis. De verwachtingen waren erg hoog, want er beloofde een waargebeurd verhaal te volgen over een man die de natuur introk en vele jaren alleen de woestenijen trotseerde à la Into the Wild en andere verhalen van Jon Krakauer. Notabene een schrijver die de auteur zelf ook aanhaalt en waar hij fan van is. De schrijver kan dit echter allemaal niet waarmaken. De schrijfstijl is net een rivier op zichzelf. Sleurt je mee, gooit je met van alles en nog wat in je gezicht, kabbelt soms, draait je om. Hij raakt de lezer vooral kwijt in de overload aan informatie en daarmee afdwaling in het verhaal. Elk woord en elk meegemaakte feitje wordt behandeld als één groot avontuur en dat maakt het ook gelijk heel Amerikaans: heel overdreven. Hij creëert daardoor afstand. Chapeau voor de man zijn uitpluiswerk, de vele gesprekken met mensen om te achterhalen hoe Conant in elkaar zat, maar het verhaal is vooral erg hak op de tak. Het is soms net een caleidoscoop: bij het volgende hoofdstuk zijn er weer andere patronen, kleurtjes, mensen, invulling van het boek, schrijfstijl... Het verschil is dat het niet mooier wordt, maar meer en meer een wortel die aan een hengel voor je gehouden wordt en waar je nooit aan komt. Erg jammer, want in potentie had het heel mooi kunnen zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvette Stevens

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?