Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

The Book of Koli heeft het allemaal

Yvette Stevens 02 september 2020
In de wereld van Koli is alles van technologie verwoest en niks lijkt op de wereld waarin we nu zitten. Er zijn nog wel relikwieën uit onze tijd, tech genoemd en die worden aanbeden alsof het oude Goden zijn. Werken doen ze niet. In het begin lijkt het op een desolate tribe die ergens opgroeit in een wereld waarin het vechten tegen bomen centraal staat. We leren de commune kennen en vooral Koli, een jonge gekleurde tiener die opgroeit zonder vader en met een hardwerkende moeder. Zijn moeder en zussen werken in de zagerij, om de bomen klein te krijgen. We leren dat de wereld buiten de poort heel gevaarlijk is, niet alleen door de bomen, maar ook door de verstoten mannen die je opeten.
Koli moet een rite ondergaan als hij volwassen wordt, om te kijken in welk soort werk hij terechtkomt. De elite werkgroep “The Ramparts” zijn degene waar techniek tegen “praat” en dus de taak krijgen om te vechten. Koli komt door de hulp van een vrouwelijke vagebond achter hoe de community er echt uit ziet. Hij wordt echter verbannen voordat men doorheeft dat iedereen voorgelogen wordt.
Tijdens zijn tocht buiten Mythen Rood leren we dat die woeste buitenwereld ooit een wereld was met werkende voertuigen, steden vol mensen en technologie. Koli leert om te gaan met een oud apparaat en waar alles voor diende en waarom hele steden uit zijn gestorven. De vele referenties naar deze tijd zijn een leuke bonus.
De opbouw van dit verhaal zit zo goed in elkaar. De straattaal is echt en verbasterd, de humor is snel. Men leeft onder moeilijke omstandigheden, waardoor je het idee krijgt op het einde van de wereld te zitten. Je zit echter in het Groot-Brittannië van de toekomst en Carey laat de hele tijd hints vallen in wat er is gebeurd, waarom men zo denkt en hoe de omgeving wordt gezien door een naïeve jongen van 15. Het eindigt open, waardoor je graag het volgende deel wilt gaan lezen en meer wilt lezen over Koli.

Originele onderdelen, de andere kijk op de wereld, de sterke dialogen, de praktische zaken en de uitleg hoe tech van deze wereld wordt gezien door de toekomst maken dit echt een 4-sterren boek, maar het zijn vooral de emoties, de belevingen en de kijkjes in de dystopische wereld door Koli wat dit boek een 5-sterren boek maakt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvette Stevens

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?