Advertentie
    Demi Schoonenberg Genreclub

Broken Throne is deel 4,5 van de Red Queen-reeks van Victoria Aveyard (1990) en bevat zes korte verhalen, waaronder twee die al eerder waren gepubliceerd, en daarnaast verscheidene bladzijdes aan bonusmateriaal zoals kaarten, dagboekfragmenten en stambomen.

Dit boek toont hoe een tussenboek optimaal kan worden gebruikt om de lezer achtergrondinformatie en verdieping te verschaffen over de wereld waarin de hoofdreeks zich afspeelt. In plaats van de hoofdprijs te vragen voor een dun boekje biedt Aveyard de lezer bijna 500 bladzijdes vol met korte verhalen die zowel oude als nieuwe personages beslaan met daarnaast informatie over de geschiedenis en toekomst van de Red Queen-wereld.

Aveyard past de schrijfstijl van de korte verhalen aan op de personages en de thema’s waarover het verhaal gaat. Zo is de toon heel persoonlijk bij het tragische korte verhaal over Coriane, de moeder van Cal, en haar moeilijke en korte leven als koningin. Het korte verhaal van de stoere Farley aan de andere kant is bijna militair in schrijfstijl, wat past bij deze introductie van de eerste stappen van de Scarlet Guard.

Lezers die nog een goede afsluiting zoeken voor het verhaal van Mare en Cal zullen gelukkig gestemd worden, net als de lezers die willen weten hoe het verdergaat met Evangeline en haar integratie in een wereld waarin Silvers en Reds samenleven als gelijken. Er is ook ruimte voor een kort verhaal met personages die de lezer nog niet kent, en dit biedt een nieuwe kijk op de wereld van Red Queen. Niet alle korte verhalen zullen evenveel aanspreken, maar toch is er voor iedere lezer genoeg in dit boek te vinden.

De korte verhalen worden afgewisseld met dagboekfragmenten en notities van Julian en andere personages. De geschiedenis wordt uit de doeken gedaan, en als de lezer dit nog niet doorhad, wordt al snel duidelijk dat de wereld van Red Queen een paar millennia eerder het Verenigde Staten van nu was. Door allerlei calamiteiten en mutaties is de wereld zo veranderd dat de Verenigde Staten nu zijn verdeeld over verschillende landen. Extra leuk zijn de verbaasde notities over een berg waarin gezichten zijn uitgehakt en de vondst van stripbladen waarin een man zich verkleedt als een vleermuis. Deze verwijzingen naar onze huidige tijd zijn een leuke knipoog naar de lezer toe, maar Aveyard gaat er gelukkig zuinig mee om.

Broken Throne is een voorbeeld van een tussenboek dat echt de moeite waard is voor de lezer. De auteur heeft er duidelijk veel moeite en liefde ingestoken en de lezer krijgt nieuwe informatie en afsluiting bij bepaalde personages die dat nog niet hadden gekregen bij de hoofdreeks. Voor de echte fan is dit boek een waardevolle toevoeging die zeker het geld waard is.    

Reacties op: Een bomvol tussenboek vol met extra info en verhalen

15
Broken Throne - Victoria Aveyard
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker