Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Schrijven alsof het leven er vanaf hangt

Eline van der Boog 14 mei 2018 Hebban Recensent

Levens redden door te schrijven met de eindeloze Sahara als achtertuin; het lijkt wel een sprookje uit Duizend en één nacht. Toch is dat wat de 28-jarige Zabor dagelijks doet. Verstoten door zijn vader en broers, groeide de excentrieke Zabor noodgedwongen op bij zijn alleenstaande tante Hadjer. Zijn jeugd kenmerkt zich door schreeuwbuien, visioenen, een korte zoektocht naar het geloof en lezen – heel veel lezen. Alles wat de leesgierige Zabor van het leven weet, heeft hij uit boeken gehaald.

De stap van lezen naar zelf beginnen met schrijven is door de jonge Zabor snel gezet. Immers, zo stelt hij: "Schrijven is de enige list die werkt tegen de dood." Niet het bidden, het gebruik van medicatie of het misplaatste geloof in magie zijn de dood te slim af, maar het blijven schrijven doet leven. Vanaf dat moment pent Zabor schriften vol. De twijfel slaat pas toe als hij op de hoogte wordt gebracht van het nieuws dat zijn vader op sterven ligt. Is Zabor in staat om zijn vader van de dood te redden? Of relevanter: verdient zijn vader, na alles wat er tussen hen is gebeurd, eigenlijk wel zijn hulp?

Zabor is de tweede roman van journalist Kamel Daoud (1970) en werd uit het Frans vertaald door Manik Sarkar. Daoud leverde met zijn eerste roman Moussa of de dood van een Arabier een antwoord op De vreemdeling van Albert Camus. Het boek won in 2015 de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncourt du Premier Roman. Met Zabor, en het gelijknamige hoofdpersonage in het bijzonder, lijkt Daoud een vergelijking te trekken met Scheherazade, de vertelster van de sprookjes uit Duizend en één nacht.

Opgedeeld in drie verhaaldelen, vertelt Daoud het levensverhaal van Zabor. Schijn bedriegt echter als de driedeling enige orde in het verhaal zal moeten scheppen. Zabor mag dan vol poëtisch taalgebruik zitten en met metaforen rondstrooien als zandkorrels in een zandstorm; een duidelijke opbouw is hier eerder een fata morgana. Lezers die de rode draad snel verliezen, worden genadeloos opgeslokt door Zabors constante stroom aan innerlijke monologen en megalomane zinsbegoochelingen.

Daouds idee om met zijn roman een ode te brengen aan het belang van literatuur is prachtig. Is het immers niet de kracht van verhalen om met hun betekenis de tijd te overstijgen? Zijn uitwerking is echter vrij ontoegankelijk. Daoud biedt zijn lezers geen houvast, in de woestijn zijn per slot van rekening geen afgebakende paden te vinden. Zabor is dan ook geen logisch verhaal, geen boek dat je zo even wegleest.

Maar wat is Zabor dan wel? Een sprookje over een jongeman die levens redt met zijn schrijfsels? Een bildungsroman over een twintiger die zijn jeugdtrauma wegschrijft? Of toch een roman over een complexe vader-zoon relatie waarin de kracht van literatuur wordt bezongen? Een ding is zeker: Zabors toewijding is bewonderenswaardig en als lezer hoop je dat er iemand is die vroeg of laat ook voor hem pen en papier ter hand zal nemen.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?