Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Transitie van een leven

De grote Zaal is de debuut roman van Jacoba van Velde uit 1953. Het was een groot succes, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland, dat blijkt uit het feit dat dit boek is vertaald in 13 talen. In 2010 is het boek door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek voor de Campagne Nederland leest gratis weggegeven aan de leden van alle openbare bibliotheken.Deze recensie gaat over de uitgave van 2010. Jacoba was woonachtig in Parijs. Ze was werkzaam als vertaalster en dramaturg. Ze heeft een klein oeuvre nagelaten, korte verhalen en 2 romans. Ondanks het feit dat dit een boek is uit 1953, is het thema angst voor verlies van zelfstandigheid door ouderdom en/of ziekte nog steeds actueel gezien de marktwerking in de zorg. Er wordt aan Helena gevraagd of ze haar moeder niet zelf kan verzorgen (mantelzorg voordat het mantelzorg werd genoemd).
Als Geertruide van der Veen wakker wordt, weet ze niet waar ze is en wat er gebeurd is. Langzaam wordt duidelijk dat ze is opgenomen in een rusthuis nadat ze een beroerte heeft gekregen. Ze ligt op een zaal met 5 andere personen.Zonder privacy en met minimale eigen bezittingen.Haar dochter Helena is uit Parijs gekomen om voor haar te zorgen, maar kan niet blijven want ze woont met haar man in Parijs. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van Geertruide vertelt en vanuit het perspectief van Helena. De verwarring en angst van Geertruide om in het rusthuis te moeten blijven en het gevoel van tekort schieten van Helena omdat ze er niet voor kan zorgen dat haar moeder in een rusthuis kan verblijven op een eigen kamer met haar eigen spullen. Geertruide denkt terug aan haar leven en vindt dat ze zichzelf te vaak geplooid heeft naar de verlangens van anderen. Ze heeft bewondering voor haar dochter die haar eigen weg is gegaan . Zodra ze zich beter gaat voelen, verlangt ze naar haar zelfstandigheid, Ze probeert haar leven weer op te pakken in het tehuis. Ze maakt kennis met de andere dames van haar zaal en leert van hen de betekenis van de Grote Zaal kennen: hier word je naar toegebracht als je niet meer genezen kan. Geertruide wil absoluut niet sterven op de Grote Zaal, met alleen een gordijn om je bed, maar soms heb je in het leven niet zoveel te kiezen.
Door afwisselen van perspectief van Geertuide en Helena en door het gebruik van korte zinnen, is dit een makkelijk te lezen boek ondanks de zware thematiek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin Marcellina

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.