Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dittrich bewijst dat hij geen eendagsvlieg is

Kees van Duyn 30 oktober 2017 Hebban Recensent

Een gesprek met een New Yorkse officier van justitie was voor Boris O. Dittrich de aanleiding om te gaan schrijven. Hij zat nog in de Tweede Kamer toen hij zijn eerste boek schreef. In dat boek, Een blauwe stoel in paars, vertelt hij over zijn werk als parlementariër. Hierna volgde nog een boek over zijn werkzaamheden bij Human Rights Watch. Daarna stapte hij over naar thrillers en debuteerde in 2011 met Moord en brand. Terwijl hij in Paramaribo aan de rand van het zwembad van hotel Torarica aan zijn derde boek W.O.L.F. werkte, besloot hij om een stukje Suriname in zijn eerstvolgende boek te verwerken. Het gevolg is dat dit bekende hotel in zijn vierde thriller Halszaak een rol speelt.

In de Amsterdamse P.C. Hooftstraat arresteert de politie een zwerver die van diefstal wordt verdacht. Omdat de man zich bij zijn arrestatie verzet, maakt een van de agenten gebruik van de omstreden nekklem. De zwerver raakt in coma en belandt in het ziekenhuis. Maya Oliphant, rechercheur bij de Rijksrecherche, krijgt de opdracht om de zaak te onderzoeken en de agenten te ondervragen. Maya krijgt een filmpje onder ogen van de arrestatie en daaruit blijkt dat de verklaring van de agenten afwijkt van de werkelijkheid. Niet veel later is de zwerver vermoord en wordt het een ander onderzoek. Het brengt Maya dertig jaar terug in de tijd en komt ze achter de identiteit van de zwerver.

Ware gebeurtenissen en actuele situaties vormen vaak een inspiratiebron voor vele schrijvers. Door deze in zijn geheel of gedeeltelijk te benoemen of in het verhaal te verwerken is goed voor de geloofwaardigheid van dat verhaal. In Halszaak maakt Dittrich hier opnieuw en kundig gebruik van. Dat begint al in het eerste hoofdstuk wanneer een, waarschijnlijk jonge, man met zijn mobiele telefoon de arrestatie van de zwerver filmt. Een handeling waar omstanders zich tegenwoordig steeds meer mee bezighouden. Ook het feit dat de auteur weet waar hij het over heeft, Dittrich heeft als advocaat en rechter gewerkt, geeft de lezer het gevoel een realistisch boek te lezen. Nergens komen de politionele acties, onderzoeken en ondervragingen geforceerd en verzonnen over.

Toch krijgt de geloofwaardigheid wel een kleine deuk. Want het is opmerkelijk dat Inger, de vrouw van Maya, zich met het politieonderzoek bemoeit en daaraan ook een actieve, hoewel officieel ongeoorloofde, bijdrage levert. Bij een echt onderzoek is dit uiteraard niet toegestaan en zou ze snel door de mand zijn gevallen. Voor dit verhaal heeft het echter een aardige, maar wel onrealistische, toegevoegde waarde.

Interessant, boeiend, af en toe beangstigend en soms aangrijpend zijn de dagboekfragmenten die dertig jaar eerder door een rechter opgetekend zijn. Hieruit valt af te leiden wat een uitspraak van een rechter met alle betrokkenen kan doen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Dittrich lijkt daarin de rechterlijke macht, in ieder geval die van toen, enigszins te bekritiseren en zelfs een beetje te veroordelen. De fragmenten zijn overigens onmisbaar voor het verhaal. Vooral omdat je daardoor het gedrag van een aantal personages beter gaat begrijpen. Ongeacht of dit gedrag nu goed of slecht is.

Verrassende plotwendingen, een aangename schrijfstijl, enkele markante personages en maatschappelijke onderwerpen. Stuk voor stuk ingrediënten die de auteur heeft gebruikt om van Halszaak een thriller van formaat te schrijven. Door opnieuw sterk voor de dag te komen, bewijst Dittrich andermaal dat hij geen eendagsvlieg is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?