Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Twee Hebbanisten vullen elkaar mooi aan op hun glazen troon!

op 23 april 2021 door

April was de start van de LEWA maand, wat was ik blij met het gilletje van hamster01201 (pseudoniem van Laura) om samen het boek De glazen troon van Sarah J. Maas te lezen. Fantasy is het genre waar ik me dit jaar in  heb verdiept en voor Laura was dit ook een grote stap, haar eerste buddyread en zoals jullie zelf weten zijn buddyreads zeer verslavend. Deze twee Hebbanisten vulden elkaar aan, een LEWA projectje en een stap in de wereld van de buddyread.

Onze verwachtingen:

Wendy: Ik heb het boek op mijn e-reader staan en dan verliest de cover wel wat aan kracht maar wat een prachtige cover, de kleuren, de rozen. Misschien omdat het eerder genre fantasy is zou ik het boek voorbij laten gaan als ik het tegenkwam in de boekhandel dus voor mij past dit ook in het straatje van April lees eens wat anders. Ik verwacht toch wel wat actie als ik de korte inhoud lees en wie weet een beetje liefde? Omdat het een serie is zal dit boek zeker een voorstelling zijn van de personages en ik hoop dat ik daar wat connectie kan vinden.

Laura: Ik heb al eerder de "Hof van doorns en rozen" reeks van Sarah J. Maas gelezen dus verwacht ik dat de schrijfstijl met deze reeks overeen gaat komen, namelijk veel actie en spanning maar ook een liefdesverhaal. Aangezien dit ook een fantasy boek is, denk ik dat het begin van dit boek vooral een beschrijving gaat zijn van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. 

Na de eerste helft waren dit onze bevindingen, we waren het erover eens dat de auteur ons zonder boe noch ba in het verhaal smeet, magie & fantasy bleven nog even op de achtergrond.

Wendy: Je wordt onmiddellijk in een verhaal gesmeten zonder aanloop of kennismaking met het personage Celaena of de omgeving en geeft de auteur in de eerste hoofdstukken mondjesmaat iets meer weer van het verleden van Celaena en de personages. Het verhaal kabbelt rustig verder niet storend helemaal niet, misschien omdat je als lezer ook weet dat het een serie is. Ik had wel een mooi fragment opgeschreven (begin van het boek), een fragment dat haast poëtisch aanvoelde, spijtig genoeg bleef het bij dit één fragment misschien had ik wel meer van deze zinnen willen lezen.

"Vluchten, verdwijnen in de bergen en in eenzaamheid leven te midden van het donkergroen van de wildernis, met een kleed van dennennaalden en een deken van sterren."

Laura: Je wordt inderdaad meteen in het verhaal gegooid, maar dit vind ik beter dan boeken waar eerst alleen maar beschrijving is en dat het verhaal daarna pas begint. Het was even wennen aan de namen van zowel de personages als de plaatsen, maar gelukkig was ik dit al snel gewoon. Ik had verwacht dat het boek fantasy zou zijn, maar op dit moment vind ik dat het dat nog niet is. Maar af en toe wordt er wel iets gezegd over magie dus ik denk dat dit deel nog gaat komen in dit boek of een volgend verhaal van de reeks. 
Wat ik wel storend vind is dat er soms een overgang van vertelperspectief is midden in een hoofdstuk zonder dat dit staat aangegeven.

En wat een beschrijving van kleuren, goud, groen, geel, we bestempelden het boek als kleurrijk.

Laura: Wat mij opviel was dat kleuren in het verhaal origineel beschreven worden, een voorbeeld hiervan was: 

"Toen hij om een heg heen liep, botste hij bijna op iemand gekleed in een blauwgroen fluweel. Het was de kleur van een bergmeer; een edelsteenachtige tint die eigenlijk geen naam had."

Wendy: Ja dat viel me ook op veel kleuren, laat ons het een kleurrijk boek noemen, met de vertelperspectief had ik niet zoveel problemen wel met de namen, ik heb hier echt een lijstje naast me liggen.

En toen was het zover, we sloegen het boek toe, het huishouden moest wijken want dit is een verhaal dat je niet naast je neer kan leggen.

Laura: Ik heb het boek net uit, vanaf de tweede helft vond ik het echt moeilijk om het boek weg te leggen! 

Wendy: Wat een tweede helft, de auteur heeft echt de spanning opgebouwd, ineens kwam de actie, spanning zelf magie kwam boven water. En wat een dapper hoofdpersonage, Celaena ik vond ze moedig maar ik voelde ook heel hard haar twijfel en wantrouwen wat me ook opviel de auteur zet een moedig hoofdpersonage neer maar wel een échte vrouw met een zeker fierheid naar kleren.

Laura: Ik vond het echt goed dat er in het tweede deel een combinatie van allerlei genres kwamen, want na het eerste deel gelezen te hebben had ik dit niet meer verwacht. Maar wat was dit tweede deel goed! Ik had echt moeite om het boek weg te leggen.
Celaena vond ik echt goed uitgewerkt, ook ik voelde mee met haar. Wel had ik gehoopt dat er wat meer informatie over de andere personages zou komen, maar aangezien het een serie is zal dit waarschijnlijk pas in de volgende boeken komen.

En natuurlijk moesten we kleur bekennen - om even verder te trappelen in het kleurrijk gegeven van de auteur – en schreven we onze conclusie neer:

Wendy: Een donker sprookje met een vleugje horror hier en daar. Vlot leesbaar en vooral de fragmenten vol actie zijn zeer beeldend geschreven en die fragmenten geven het verhaal in de tweede helft spanning. Vooral de dialogen tussen Celaena en personage chaol gaven het geheel een humoristisch, spelende twist. Een boek dat kan omarmt worden door een breed leespubliek, dit boek kan je niet vastpinnen in een bepaald genre het is eerder een mix van fantasy, horror en liefde. De auteur heeft me zeker warm gemaakt om de serie verder te lezen en daarom strooi ik hier vier sterren in het rond.

Laura: De glazen troon is een veelbelovend begin van de serie. Het komt wat traag op gang, maar eenmaal in het verhaal zijn spanning en fantasy constant aanwezig. Er wordt een nieuwe wereld in gecreëerd, die veel aan de verbeelding overlaat met als beste voorbeeld het glazen paleis. 
Ook ik geef het boek vier sterren en ben zeker benieuwd naar het vervolg en hoop hierin meer van de personages te weten te komen. 

Met 4 sterren sloten we deze buddyread af, een nieuwe afspraak werd gemaakt om het tweede deel samen te lezen, LEWA is voor mij een mooie maand en Laura sloeg een nieuw weg in, de weg van de buddyreads.

Vraagje: Heeft Hebban of een Hebbanist je eens een Hebban zijweg laten inslaan?

 



Reacties op: Twee Hebbanisten vullen elkaar mooi aan op hun glazen troon!

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd