Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

En de rest van april.

op 09 mei 2022 door

'Ik had een hele mooie leesweek. Las echt heel mooie boeken. En nu het weer ook weer meezit gaat het bijna helemaal lekker. Helaas zorgt mooi weer ook voor hooikoorts. Dat is altijd zo jammer, wordt het eindelijk mooi weer, wil je binnenzitten omdat je anders gek wordt van de jeuk en het gesnotter.'

Bovenstaande schreef ik als inleiding voor de tweede week van april. En toen sloeg hooikoorts echt toe en was ik vooral heel moe. Geen artikel kwam meer uit mijn vingers. Daarom nu een overzicht van de verdere maand april. Met een paar foto's van mijn heerlijke dagen op Terschelling rond koningsdag.  
c2237ce168b2b8badc216f00cf7c6154.jpeg

Vrijdag 8 april

Vandaag ging de dochter om 4 uur 's ochtends met de bus richting Euro Disney. Gelukkig sliep ze bij een vriendinnetje en hoefde ik haar niet op de fiets weg te brengen. 

Zaterdag 9 april

De boekenweek begon en ik ging uit eten met de leden van Liefde voor YA hier op Hebban. Daarna zijn we  naar het eerste Mad booktok event in Donner gegaan. Grappig, want ik heb echt nog nooit iets op Tiktok gekeken, maar met z'n allen ergens naartoe en elkaar in levende lijve ontmoeten is natuurlijk wel erg leuk. Het  online interview met V.E. Schwab was heel interessant. Wat een leuk mens is dat. 

Natuurlijk kocht ik ook een aantal boeken en liet ik het een en ander signeren. Voor mijn dochter die een modeopleiding gaat doen liet ik het boek Dubbelleven signeren door Chinouk. Ik had met haar een praatje over hoe bijzonder het is dat toen haar Truth or dance serie uitkwam mijn dochter begon aan een dansopleiding en dat ze daarna schreef over een modeopleiding. Ik zei dat ze misschien wel voorspellende gaven had aangaande mijn dochter. Ze antwoordde dat ze hoopte van niet want haar volgende boek gaat over een seriemoordenaar. Verder kocht ik Het is hier helemaal (niet) perfect van Carlie van Tongeren en Ivelle van Laura Diane en liet ook deze boeken signeren. Omdat de Engelstalige boeken vandaag met korting werden verkocht kocht ik ook nog twee boeken van Sylvain Neuvel: A history of what comes next en de opvolger Until the last of me. Het boekje van Marieke Lucas Rijneveld met al die vleermuizen moest natuurlijk ook mee en Ilja Leonard Pfeijffer kreeg ik er gratis bij. 

Laat en overprikkeld thuis, maar het was een geslaagde avond. 

82fc83d62ccf6adb3e2e252a3d1c2d4a.jpeg

Zondag 10 april 

's Ochtends zingen met de kerband en daarna uitgeteld voor de rest van de dag. 

Maandag 11 april

De loodgieter kwam. Alles stroomt weer heerlijk door. 's Avonds weer richting kerk om te oefenen voor de muziek op Goede Vrijdag.

Dinsdag 12 april

Mijn Scrabblevriendin heeft haar heup gestoten en zit echt niet lekker in haar vel. Tijdens mijn bezoek komt de dokter en ik hoop dat het vanaf nu weer beter met haar gaat. 

Woensdag 13 april 

1eb927b9b552dfa0fcecc67df2744d8e.jpeg

Donderdag 14 april

Koffieochtend met vriendinnen. Weer mooie gesprekken over het vrouw zijn.

Vrijdag 15

Goede vrijdag zingen en eerst eten met de band.

Omdat de Christelijke boekhandels hun eigen boekenweek hebben naast de grote boekenweek kreeg ik vandaag hun boekenweekgeschenk thuisgestuurd: De nacht die mijn leven voorgoed veranderde van Lody van de Kamp. 

Zaterdag 16

Vandaag moest de recensie voor De grootste bankoverval aller tijden online en is het weer tijd om alle antwoorden op de vragen in de leesclubs door te nemen en er eventueel op te reageren. Ik ben hier van 7 uur 's ochtends tot een uur of elf mee bezig. 

Gelezen

75. Crown of feathers van Nicki Pau Preto vertelt het verhaal van Veroyka. Zij krijgt een fenix. De band tussen mens en dier is heel sterk en als haar zus de fenix doodt vertrekt Veronyka en gaat op zoek naar de illustere fenixrijders. Ze hoopt op een plek onder hen, maar daarvoor moet ze zich wel voordoen als jongen. 

Ik heb echt genoten van de mooie taal, van het sterke verhaal, de leuke personages en de vele plottwists.

5 sterren

HC: rood boek, speelt zich af in de wildernis, eerste deel van een serie, LHBTIQ+, reisverhaal, fantasy roman, Aziatische schrijver, vogel op de cover

76. Niet zonder ons van Wendy Brokers is het tweede deel in de Eindeloosserie. Het verhaal van Tess en Jay springt vier jaar vooruit in de tijd waardoor beide hoofdpersonen nu begin twintig zijn. Deze leeftijd maakte het boek voor mij prettiger leesbaar. De thema's spaken meer aan en de puberproblemen bleven achterwege. Ik schreef met Laurie over dit boek op de spot van Liefde voor YA.

4,25 sterren

HC: blauw boek, Nederlandstalige feelgood.

77. Before the coffee gets cold van Toshikazu Kawaguchi is een kort boekje met losse verhalen die toch bij elkaar worden gehouden door het café. Een klein café waar het altijd koel is, één bijzondere plek waar meestal een vrouw in een witte jurk koffie zit te drinken, een groepje stamgasten en verhalen over de 'gewone' drama's van het leven. 

Een heel mooi, rustig boek met redelijk veel herhalingen en vrij zware onderwerpen. Toch las het als een feelgood of misschien zelfs een beetje als een zelfhulpboek. 

4,75 sterren

HC: 'verhalenbundel', bejaarde hoofdpersoon, 'speelt zich af in de toekomst', eerste deel van een serie, LHBTIQ+, Aziatische roman, fantasy roman.

78. Het warmtefort van Marieke Lucas Rijneveld was het boekenweekessay van de Boekenweek 2022. Met humor en toch serieus mengt Marieke Lucas Rijneveld herinneringen aan haar kindertijd met het heden. De school waar ze gelukkig was en verliefd werd op elke nieuwe juf moet gesloopt worden, maar grote kolonies vleermuizen hebben zich daar gevestigd. De handvleugeligen moeten eerst een nieuwe plek vinden voordat de sloop plaats kan vinden en Marieke maakt van deze tijd gebruik om terug te denken aan de juffen en meesters van haar basisschool.

Als dit de schrijfstijl van deze auteur is, smaakt het naar meer. 

4 sterren

HC: 'novelle', biografie of levensverhaal, waargebeurd boek, non-fictie, 'over een schrijver'.

79. The Atlas Six van Olivie Blake werd als selfpub enorm gehyped op internet en daarna opgepakt en uitgegeven door een grote uitgever. Ik kocht het boek in de selfpubtijd, maar las uiteindelijk de hardcover van een uitgever. Dit dark academia verhaal gaat over de bibliotheek van Alexandrië. Ondanks de verhalen blijkt deze bibliotheek nog te bestaan en een heel select groepje mensen mag hier gebruik van maken. Jonge mensen met zeer speciale magische talenten krijgen een uitnodiging om zich aan te sluiten bij het genootschap. Om te bewijzen dat ze hun lidmaatschap waard zijn moeten ze wel aan bepaalde eisen voldoen. 

Dit eerste deel smaakte naar meer. 

4,5 sterren 

HC: Getal in de titel, eerste deel in een serie, naam in de titel, fantasy roman, zwart boek.

80. A thousand ships van Natalie Haynes is een hervertelling van de Illias en de Odyssee, verteld vanuit het perspectief van vrouwen. Natalie Haynes laat verschillende vrouwen: godinnen en mensen aan het woord. Hoe hebben zij de oorlog om Troje en de gevolgen ervan ervaren.

Het boek blijft dichtbij de originele verhalen, maar door de vrouwelijke invalshoek worden ze toch heel anders. Ook vrouwen zijn helden in de oorlog, ook als ze niet vechten. 

4,5 sterren 

HC: getal in de titel, blauw boek, historische roman, reisverhaal, fantasy roman

81. Eeuw van de Vhéi van Valentijn Ringelberg is een novelle in de Raad van Vha'Rymn serie. Ik kreeg het boek opgestuurd van de auteur in ruil voor een recensie en aandacht op Instagram. Eigenlijk bestaat het boekje uit vier korte verhalen die allemaal op een bepaalde manier in elkaar grijpen en vooral een opmaat vormen voor een echt finale boek. 

Valentijn brengt in zijn boeken een grote diversiteit aan personages naar voren. De wereld van Vha'Rymn bevat veel verschillende wezens en evenzoveel verschillende culturen. Daarnaast vallen veel van de personages binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Een fantasievolle serie met een uitgebreide wereldopbouw. 

4 sterren

HC: novelle, verhalenbundel, rood boek, naam in de titel, LHBTIQ+, fantasy roman, Nederlandstalig YA boek

82. Winter van Laura Galloway is het levensverhaal van de schrijfster. Ze heeft een zware jeugd. Laura verliest haar moeder, krijgt een boze stiefmoeder en verliest ook nog eens haar oudere zus aan kanker. Als ze een DNAtest doet lijkt deze te wijzen op een Sami afkomst. Omdat ze in haar leven vastloopt besluit ze op zoek te gaan naar haar wortels en af te reizen naar de wereld boven de poolcirkel.

Ik had meer wildernis en minder wereldse problemen verwacht, daarom viel het verhaal me wat tegen. Voor mensen die houden van verhalen over vallen en weer opstaan is dit boek echter een aanrader.

3 sterren

HC:

83. De pest van Albert Camus is het verhaal over een pestepidemie in een klein kustplaatsje in Algerije. Verschillende personages worden gevolgd; een dokter, een man die naar het stadje gevlucht is en die de pest dus eigenlijk verwelkomt, een journalist die per ongeluk vast komt te zitten als de stad wordt afgesloten van de buitenwereld, etc. 

Het verhaal is in 1947 geschreven, maar opvallend makkelijk te lezen. Een mooi, verdrietig, beklemmend en toch ook hoopvol boek.

4 sterren

HC: speelt in Afrika, groen boek

84. Klara en de zon van Kazuo Ishiguro. Klara is een gezelschapsrobot. Ze wordt gekocht als gezelschap voor een jong ziek meisje. Klara kan goed observeren en kan daardoor goed conclusies trekken over de mensen waar ze mee omgaat. Toch is ze ook heel naïef omdat ze heel weinig van de wereld heeft gezien. Het concept is heel interessant: een AI die de wereld steeds beter leert kennen en emoties ontwikkelt. Klara is menselijk, maar kan net zo gemakkelijk weggezet worden als een gebruiksvoorwerp. 

Ik vond het af en toe wat saai, maar door het thema en door de ontroerende naïviteit van Klara was het toch een mooi boek. 

3,5 sterren

HC: speelt zich af in de toekomst, naam in de titel, Aziatische roman

85. Fallen van Lauren Kate is het eerste deel in een serie over gevallen engelen. Een oude paranormale Young Adult. Ik zag laatst de film en was wel nieuwsgierig of het boek beter was. Helaas was het boek nog minder interessant dan de film. Ik ga het tweede deel nog lezen, maar als dat ook tegenvalt kan ik weer een serie wegstrepen van mijn leeslijst. 

2 sterren

HC: verfilmd, eerste deel van een serie, fantasy roman, zwart boek

86. Beyond a darkened shore van Jessica Leake is een verhaal gebaseerd op Noordse en Ierse mythen. Een verhaal over Vikingen, Ieren en magie. Ciara is een prinses in Ierland, de noorderlingen vallen de kustplaatsen steeds aan om de dorpjes platgebrand en leeggestolen achter te laten. Eén van de noorderlingen is Leif. Als Ciara hem ontmoet blijkt hij bestand te zijn tegen haar bijzondere gaven. Dan blijkt dat de goden van zowel de Ieren als van de Vikingen plannen met hen hebben.

Heerlijk om al die bekende mythen tegen te komen in een spannend en romantisch verhaal.

4,5 sterren

HC: historische roman, fantasy roman, zwart boek, vogel op de cover

87. The inheritance games van Jennifer Lynn Barnes gaat over Avery, een meisje dat af en toe in haar auto slaapt en er alles aan doet om op school de beste te zijn zodat ze met een beurs naar de universiteit kan. Dan ontvangt ze plotseling van een wildvreemde een enorme erfenis. Om officieel te erven moet Avery één jaar in het landhuis van de familie wonen. In dit huis wonen de moeder van de overleden biljonair, de twee dochters en de zonen van één van de dochters. De zonen kregen van jongs af aan puzzels van hun grootvader en ook nu blijkt hij heel veel raadsels achtergelaten te hebben. Is Avery een toevallig gekozen erfgenaam of zit er meer achter?

Ik zat vanaf pagina één in het verhaal. Puzzels, gigantisch rijke en knappe jongens en een hoop geheimen. Het tweede deel is inmiddels in huis.

4 sterren

HC: rood boek (die op Hebban is groen, maar die van mij is rood), eerste deel van een serie

88. Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf is één van de boeken uit de Grote Vriendelijke Honderd. Vooral de cover en de illustraties in het boek trokken mij over de koopstreep. Ludwig Volbeda heeft prachtige illustraties gemaakt, met heel weinig kleur en toch veel zeggingskracht. Vijf broers worden één voor één opgeroepen om te vechten in een oorlog. Allemaal maken ze zich vooral zorgen om de jongste broer en komen de wachter tegen die betaling vraagt om de slagboom middenin de woestijn te passeren. De broers betalen met verhalen.

Het boek viel mij wat tegen. Het voelde zeker niet als een kinderboek, maar ik miste ook de connectie tussen de verschillende verhalen.

3 sterren

HC: verhalenbundel, Nederlandstalig kinderboek, speelt zich af in de wildernis

Nu aan het lezen: 

The girl who fell beneath the sea van Axie Oh

Shadowsong van S. Jae-Jones

Reaper of souls van Rena Barron

Sorrowland van Rivers Solomon

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson

Gevleugelde duisternis van Jan van Gorkum

De statistieken van april

Ik las 20 boeken in april.

Anderwereld challenge: 23/24

Buzzword monthly: 3/12 (ik ben nog steeds bezig met een boek met Shadow in de titel)

22 boeken voor 2022: 8/22

22 landen in 2022: 29/22

Goodreads choice awards 2021: 11 /veel

De Grote Vriendelijke 100: 75/100

Decades challenge: 4/12

ABC-challenge: 21/26

Hebban reading challenge: 46/52



Reacties op: En de rest van april.

Meer informatie

Gerelateerd