Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban-boek-per-week-challenge voor YA-lezers 6

op 08 juni 2021 door

Zoals ieder jaar heeft de Hebban-crew weer over een challenge nagedacht. Dit jaar zijn er 52 opdrachten waaraan een boek zou moeten voldoen. In principe zou je dus één boek per week kunnen lezen om zo aan alle opdrachten te voldoen. Gedurende het jaar zullen wij steeds een maand van challenges eruit halen en daar YA-titels bij zoeken. Deze keer opdracht 26 t/m 30.

We hebben gekozen voor het noemen van alleen maar Nederlandstalige boeken, zowel origineel als vertaald. Natuurlijk mag je boeken in iedere taal lezen en vinden we het sowieso leuk om jouw aanraders voor deze challenges te horen.

Geschreven door Maartje

Lees een moederboek

Een boek dat gaat over het moederschap of over een moeder of een boek dat je van je moeder hebt gekregen.

Over het moederschap kon ik alleen een Engelstalig boek bedenken: With the fire on high van Elizabeth Acevedo. Een verhaal over een tienermoeder en haar wens om een chefkok te worden. Ik hoop dat jullie nog andere boeken kunnen bedenken.

Boeken waarin moeders voorkomen zijn er wel wat meer. Zo zou je Fin & Rye van Harry Cook kunnen lezen. Daarin spelen naast de twee jongens ook de ouders een behoorlijk belangrijke rol. Als je dit boek oppakt, kun je dus ook 'Lees een vaderboek' wegstrepen. Een boek met een beetje hetzelfde thema is Mijn versie van jou van Christina Lauren. Ook hier spelen de ouders een rol in het plot. 

En ook in het boek Cinder & Ella van Kelly Oram spelen beide ouders een rol. 

Stiefzus van Jennifer Donnelly gaat over een stiefmoeder, mag dat ook? En als dat mag heb ik nog een boek voor je: Bordeauxrood van Luce van Leer. Een verhaal over een meisje en haar zieke stiefmoeder. 

Lees een vaderboek

Een boek dat gaat over het vaderschap of over een vader of een boek dat je vader graag leest. 

De Roos uit het Beton van Angie Thomas gaat over een jongen die zijn bendeleven achter zich wil laten. Deze jongen is de latere vader van Star uit The hate U give.

Het zwarte jaar van Ineke Kraijo heeft een plot dat start met een afwezige vader.  

Stief gaat over een stiefvader. Dit is een novelle van Marion Pauw. 

Lees een goed boek

Een boek over Gandhi, Martin Luther King jr of een ander inspirerend persoon of een boek dat op Hebban 5* kreeg.

Wat zou Martin doen? van Nic Stone gaat over Justyce, een jongen die brieven schrijft aan Martin Luther King jr. om zijn eigen gedachten over zijn leven beter te kunnen begrijpen. 

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy is officieel geen boek voor young adults, maar omdat dit boek door alle leeftijden wordt gewaardeerd en een heel hoge sterrenscore op Hebban heeft wil ik het toch noemen. Prachtige prenten met inspirerende teksten. Een boek om het warm van te krijgen en dat is Goed voor de mens. 

Ook de Lunar chronicles van Marissa Meyer en de Hof van doorns en rozen-serie van Sarah J. Maas zijn erg populair en worden hoog gewaardeerd. Daarnaast zitten er ook genoeg slechteriken in de boeken en gaan ze beide over kinklijke families. En als je de regels een beetje soepel neemt kun je ze ook nog wel lezen voor moeder-/ vaderboek.

Lees een slecht boek

Een boek over een slechterik, een akelige gebeurtenis of een boek met een lage Hebbanbeoordeling

The Darkling is wel echt een favoriete slechterik onder veel YA-lezers, dus als je de Grisha- trilogie nog niet gelezen hebt, zou ik die zeker oppakken. Nog een boek met een slechterik is Unsinkable van Lotte van den Noort. Dit boek, over een complottheorie aangaande het zinken van de Titanic heeft ook echt wel een villain. Daarnaast is het zinken van een schip ook best een nare gebeurtenis. 

In Raak me. niet van Laura Kneidl zit ook een echte slechterik trouwens en dat boek heeft heel veel vijf sterren waarderingen, dus die kun je ook voor 'Lees een goed boek' gebruiken. 

De academie van Astrid Boonstoppel hoort ook wel in dit lijstje thuis. Maar ik ga niet verklappen waarom. 

Een boek met een slechte Hebbanbeoordeling is bijvoorbeeld Bloed & Honing van Shelby Mahurin. Dit is het tweede deel in de Heks & Jager- serie (het eerste deel valt trouwens eerder onder 'Lees een goed boek', want hier zijn de beoordelingen over het algemeen heel hoog). Van de negen beoordelingen zijn er vijf onder de drie. Gelukkig zijn er ook mensen die het boek vier sterren geven. 

Lees een hoog boek

Een boek dat zich afspeelt in de bergen, een boek over een adelijke of koninklijke familie of een langwerpig boek.

Ik reken de ruimte ook als hoog, je moet immers omhoogkijken als je naar de lancering van een raket kijkt, dus ik wil hier in ieder geval Sterrenvlucht en Sterrenzicht van Brandon Sanderson noemen. En ik heb even gecheckt, van de zeven keer dat Sterrenvlucht op Hebban beoordeeld is, kreeg het 6 keer een vijfsterren beoordeling, dus je kunt direct 'Lees een goed boek' afstrepen. 

Een serie over vliegende 'steden' is De spiegelpassante. Deze serie, geschreven door Christelle Dabos begint met het boek De ijzige verloofde

Havenfall van Sara Holland speelt zich af in de bergen net als De jongen op de berg van John Boyne. Havenfall is echter een een wereld vol met fantastische wezens, terwijl De jongen op de berg een geschiedenis is die werkelijk kan hebben plaatsgevonden. Het boek gaat over een jongen die opgroeit in het berghuis van Hitler. 

American Royals en Majesty van Katherine McGee gaan over een wereld waarin Amerika een koninkrijk is. Je wordt meegenomen in het leven van de koninklijke kinderen. 

De Elfhame serie van Holly Black met als eerste boek De wrede prins gaat, zoals de titel al zegt ook over een koninklijke familie. Alleen zijn het ditmaal fae en is het fantasy. 

Of wat dacht je van De zwendelprins van Rima Orie? Een boek over een wereld die doet denken aan India, maar dan met een verdwenen kroonprins en een monster in de rivier. 

En dan heb je ook nog de serie De rode koningin  van Victoria Aveyard. 

Welke boeken heb jij of ga jij lezen voor deze challlenges? Of heb je tips voor ons?



Reacties op: Hebban-boek-per-week-challenge voor YA-lezers 6

Meer informatie