Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Feit en mening door elkaar

24601 04 september 2024
Ik zal meteen eerlijk zijn: ik heb het boek niet volledig uitgelezen.

Op feitelijk vlak is het een sterk boek dat goed onderbouwd is. De schrijver heeft duidelijk expertise rond het thema. Er is veel research voor gedaan, wat blijkt uit de uitgebreide bronvermelding.

Maar, wanneer het gaat over het beoordelen van de motieven, de denkwijze en het handelen van bepaalde (groepen) kampgevangenen, slaat de auteur de bal voor mij echt een paar keer mis. Een bepaald gedrag vaststellen is één ding; daar conclusies over die persoon/personen uit trekken is iets anders. Bepaalde negatieve uitspraken en redenaties over (groepen) kampgevangenen worden niet of amper onderbouwd met bronvermelding: de auteur geeft hier dus zijn eigen waardeoordeel. En dat is gevaarlijk in een boek dat voor de rest wel vol bronvermeldingen staat, want je persoonlijke mening wordt zo gecamoufleerd tussen een heleboel feiten.

Ik ben daarom gestopt met dit boek nog voor ik aan de helft was. Feit en mening mogen voor mij enkel door elkaar lopen, als je duidelijk aangeeft waar de feiten stoppen en de mening begint.

PS: De schrijfstijl vond ik ook niet echt aangenaam, en in de uitgave die ik las stonden ook zeer veel schrijffouten. Dat heeft het aantal sterren ook niet naar omhoog geholpen.

Meer recensies van 24601

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.

Een hartverwarmend verhaal over vasthouden en loslaten te midden van de storm, en een vriendschap die zelfs de diepste wonden heelt. Van de auteur van Onder de magnolia.