Een feelgood met geweldige diepgang!
In ‘Om eerlijk te zijn’ grijpt January Sanders alles aan om aan haar liefdeverdriet te ontsnappen. Als ze een tijdelijke baan aangeboden krijgt in de kerk van haar tante, neemt ze deze kans met beide handen aan ondanks dat ze niet gelovig is. Maar als ze in de kerk een knappe, gelovige gitarist ontmoet, wordt het steeds lastiger om haar leugentje om bestwil vol te houden. January besluit te blijven, zelfs als dat betekent dat ze moet doen alsof ze in God gelooft. Liegen over haar geloof wordt nog moeilijker als ze regelmatig de tuinarchitect van haar tante tegen het lijf loopt. Hij lijkt alles over haar verleden te weten en wijst haar meedogenloos op haar fouten.
Eerlijk is eerlijk, voor dit boek was ik best een beetje huiverig. Als je de korte inhoud op de achterflap leest krijg je meteen door dat het een boek is dat vooral gaat over geloof en de zoektocht naar geloof. Normaliter zou ik een dergelijk boek waarschijnlijk niet oppakken.
Maar wat ben ik blij dat ik Ambassadeur mag zijn voor Feelgood met een Hart en het boek kreeg toegezonden. Want zeker is het een boek over geloof, maar niet alleen over geloof. Het geloof is op een hele mooie subtiele manier verwerkt in dit verhaal. Nergens voelt het opdringerig en het is een lust om dit verhaal te mogen lezen. ‘Om eerlijk te zijn’ is vooral ook een prachtige roman over January die op zoek is naar zichzelf. Die na allerlei nare gebeurtenissen in haar jeugd weer op zoek moet naar wat ze zelf wil. Ze heeft hierbij heel wat hindernissen te nemen.
Door de originaliteit en puurheid is ‘Om eerlijk te zijn’ een hartverwarmend verhaal geworden. Echt prachtig schrijfwerk van deze auteur. Het is een verhaal dat heel erg makkelijk en toegankelijk is geschreven, levendig is en vlot leest. Het boek heeft een prachtige diepgang door de mooie thema’s die de auteur in het verhaal heeft verwerkt. Denk hierbij aan angst, op zoek naar je zelf, keuzes maken, trauma, verraad, oprechtheid, vergeving maar bovenal over liefde. Liefde voor elkaar maar ook de liefde voor God.
De opbouw van het verhaal is erg goed gedaan. Vanaf bladzijde één is het genieten en word je langzaamaan meegesleept naar de plot. Het slot van het verhaal is prachtig en wordt uiteindelijk beëindigd door een nog mooiere epiloog.
Wat heb ik genoten van dit boek. Een verfrissend verhaal dat me heeft weten te verrassen maar zeker ook weten te raken. Door de prachtige personages en de mooie diepgang heeft Gray de lezer een geweldige boodschap weten door te geven: wees eerlijk en vertrouw op jezelf.
Gelukkig komt er een vervolg op Om eerlijk te zijn. Ik kijk er alvast ontzettend naar uit!