Hartverwarmende feelgood!

aninaleest 13 juli 2025
Ik mocht niet alleen het nieuwste boek van Susan Muskee ontvangen, Alle ogen op Mia, maar ook een aantal hele toffe goodies die passen bij het boek. Hoe leuk zijn de kaars, boekenlegger en het opschrijfboekje met pen (net zoals Mia in het boek!)? Alle ogen op Mia vertelt een hartverwarmend verhaal in een unieke en originele setting. Ik heb Alle ogen op Mia beoordeeld met 4 sterren.

Mia werkt sinds kort als verzorger bij de grootste zeehondenopvang van Europa (WEC). Hoewel haar vader een ander levenspad voor haar in gedachten had, niet als verzorger maar als onderzoeker, heeft Mia haar eigen weg gekozen en geniet ze van haar nieuwe baan. Dan gaat de livestream van het centrum opeens viraal en zijn de ogen van duizenden mensen plotseling op Mia en haar collega’s gericht tijdens hun dagelijkse bezigheden. Als dan ook haar vader nog eens opduikt en tijdelijk bij de zeehondenopvang betrokken raakt, moet Mia kiezen: wat vindt ze echt belangrijk?

Alle ogen op Mia draait - logischerwijs - om Mia, een vrouw van eind twintig die op zoek is naar zichzelf. Ze heeft een gecompliceerde band met haar vader. Waar ze vroeger onafscheidelijk waren, heeft een belangrijke beslissing van Mia hun band op scherp gezet. Sindsdien is het contact tussen hen moeizaam, iets wat Mia frustratie en verdriet bezorgt. Mia’s kracht is haar betrokkenheid, iets wat haar vader niet altijd waardeert, maar wat in haar werk als verzorger een enorm pluspunt is. Dit maakt haar een warm en sympathiek hoofdpersonage.
Aan het einde van het verhaal komen Mia en haar vader nader tot elkaar, maar ik moet toegeven dat ik dit wel wat gehaast voelde. Na bijna driehonderd pagina’s waarin er veel onbegrip en wrok tussen de personages lijkt te spelen, wordt het conflict wel heel snel opgelost. Dit had van mij wat uitgebreider gemogen.

Naast Mia spelen haar collega’s vanuit het zeehondencentrum een grote rol, evenals haar vrienden. Hoewel niet alle personages uitgebreid uitgewerkt worden, worden ze voldoende belicht om een betekenisvolle rol in het verhaal te spelen. De verbinding die Mia heeft met Hugo, Lauren en later Thomas, brengen het verhaal warmte en luchtigheid. De romantische verhaallijn tussen Thomas en Mia was leuk, maar had van mij iets meer diepgang mogen hebben. Het bleef allemaal wat oppervlakkig, ik heb het idee dat we Thomas niet heel goed hebben leren kennen en ik had graag meer leuke momenten tussen hem en Mia gezien. Dat Thomas in de laatste hoofdstukken van het boek ook niet meer voorkomt, vond ik jammer. Ik had graag nog een leuke epiloog gelezen waarin Thomas een rol had gespeeld.

Wat dit verhaal bijzonder en uniek maakt, is de originele setting waarin het zich afspeelt en waar het grootste gedeelte van het verhaal ook om draait: Mia’s werk in de zeehondenopvang. Susan heeft duidelijk veel onderzoek gedaan voor dit verhaal, want het werk van Mia en haar collega’s wordt heel uitgebreid en gedetailleerd beschreven. Dit maakt het verhaal niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam. Ik heb door het lezen van Alle ogen op Mia daadwerkelijk meer geleerd over niet alleen de zeehondenopvang zelf, maar ook over zeehonden en het leven in en rondom de Waddenzee. Doordat een groot deel van het verhaal draait om Mia’s werk, hebben de zeehonden uit de opvang een belangrijke rol binnen het verhaal. Ik begon ook echt van hen te houden en raakte vertederd door de band die tussen verzorger en dier ontstond. Het enige nadeel aan de verhaallijn van Mia’s werk is dat het weinig spanning met zich meebracht.

De schrijfstijl van het verhaal is vlot en ook als je geen voorkennis over zeehonden, het WEC of de Waddenzee hebt, is het verhaal goed en gemakkelijk te begrijpen. Extra leuk is dat er ook een audioboek beschikbaar is van Alle ogen op Mia, ingesproken door Susan Muskee zelf.

Alle ogen op Mia is een verhaal waarin niet Mia en haar vrienden en collega’s de show stelen, maar vooral de kleine, dappere zeehondjes uit de opvang ;) Alle ogen op Mia is een hartverwarmend verhaal over familie, opbloeiende romantiek, passie en betrokkenheid, stroopwafels en zorg voor de natuur. Het werk van Mia in de zeehondenopvang wordt uitgebreid en gedetailleerd beschreven en bevat bovendien leerzame elementen. De vlotte schrijfstijl maakt dat je snel door het verhaal gaat, ondanks dat er weinig spanning in het verhaal aanwezig is. De romance tussen Mia en Thomas was schattig en lief, maar had wat meer diepgang mogen hebben. Alle ogen op Mia is een fijne feelgood die je zeker gelezen moet hebben!

Meer recensies van aninaleest