Bijzondere roman in originele setting

aninaleest 10 juli 2025
Ik mocht het prachtige boek The First to Fall lezen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Deze roman is mooi aan zowel de binnen- als buitenkant en heeft mij zeker verrast. Vier dikverdiende sterren!

Aurora is nog maar net begonnen aan haar rondreis door Europa in haar zelfgebouwde camper als ze te horen krijgt dat haar zus Em verongelukt is tijdens een bergtocht. Aurora is ontroostbaar, maar heeft bovenal veel vragen. Wat is er precies met haar zus gebeurd, die ervaring had met wandel- en klimtochten? Ze komt aan bij de Felsenhimmel, wat zowel een gebergte als een vakantiepark vol chalets is. Daar ontmoet ze Jakob, wiens dromen uiteen zijn gespat sinds hij verdachte is na een tragisch ongeluk tijdens een bergtocht met zijn vrienden. Hoewel ze elkaar eerst totaal niet mogen, komen Jakob en Aurora toch nader tot elkaar. Beiden zijn op zoek naar zichzelf, de liefde en een gevoel van thuiskomen. Zouden ze dat bij elkaar kunnen vinden?

The First to Fall is een bijzondere roman. Naast de opbloeiende liefde tussen Aurora en Jakob, staat namelijk ook het mysterie rondom het tragische ongeluk van Em centraal. Bovendien is er veel ruimte voor zelfontplooiing en -ontwikkeling van de hoofdpersonages. Dit geeft het boek veel afwisseling en bevat een mooie balans tussen de verschillende thema’s.

Aurora is een vrije ziel, ze houdt van avontuur en kickt op het krijgen van een flinke dosis adrenaline. Ze is netjes, erg handig en staat open in het leven. De dood van haar zus raakt haar diep en gaandeweg leren we dat Aurora het thuis niet altijd makkelijk heeft gehad. Aurora is zoekende naar waar ze thuishoort en hoe ze de dood van haar zus een plekje moet geven. Ik vond Aurora een sympathiek personage en was gek op haar hond, die een grote steun en toeverlaat voor haar is.

Jakob is op zijn manier ook zoekende naar zijn plek in het leven. Neemt hij de Alpen-chalets van zijn moeder over, of gaat hij zijn dromen achterna? Nadat hij verdachte wordt in de zaak rondom het tragische bergongeluk lijkt de keuze voor hem gemaakt. Jakob leert gaandeweg het verhaal dat er mensen zijn die het waard zijn om je dromen voor aan te passen.

Aurora en Jakob komen elkaar tegen en zijn de ultieme tegenpolen. Dit zorgt in het begin van het verhaal voor een scherpe interactie tussen de twee personages, waar ik stiekem enorm van genoot. Gedurende het verhaal leren Aurora en Jakob elkaar beter kennen en gaan ze steeds meer voor elkaar voelen. Ik vond dat deze band zich heel geleidelijk opbouwde en voelde de verbinding en chemie tussen hen ontstaan. Wat de lezer alleen weet en de personages niet, is dat het bergongeluk, vroeg of laat, tussen Aurora en Jakob in zal komen te staan. Dit brengt een zekere spanning met zich mee, want wanneer zullen zij zich realiseren wat hen echt met elkaar bindt?

Het tragische bergongeluk, waarbij twee vrienden uit de vriendengroep van Jakob zijn verongelukt, wordt in fragmenten verteld via terugblikken of gedachten en dialogen vanuit Jakob. Hierdoor blijft het, ook voor de lezer, lang spannend wat er nu precies gebeurd is op die noodlottige dag. De scenes die zich afspelen rondom het ongeluk worden goed beschreven. Ik voelde de angst, de wanhoop en het gevaar van de personages, wat ervoor zorgde dat ik mij heel erg kon inleven in hun situatie. Ik kreeg er rillingen van!
Aan het einde van het boek, als de meeste puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen, komt er een gigantische plottwist aan het licht. Verward sloeg ik het boek dan ook dicht. Ik heb nog zoveel vragen! Ik hoop echt dat het tweede deel, dat verteld zal worden vanuit het perspectief van Verena, meer duidelijkheid zal gaan bieden.

Heel krachtig in dit verhaal zijn de omschrijvingen van de omgeving. Je waant je echt even in de bergen, ziet de bergtoppen, alpenweides en chalets zo voor je. Het onvoorspelbare weer, het prachtige uitzicht, de geuren en kleuren, alles wordt zo goed beschreven dat ik alles voor me zag. Heel knap!

Wat ik persoonlijk wat minder vond, is de schrijfstijl van het verhaal. Sommige zinnen lijken niet helemaal lekker te lopen of zijn zo lang, dat ik ze meerdere keren moest lezen. Ik durf niet te zeggen of dit door de vertaling komt of door de schrijfstijl zelf, maar het zorgde ervoor dat ik soms niet helemaal lekker in het verhaal kwam of zat. De vaart leek soms wat te missen, vooral in het midden van het verhaal, waardoor het ietwat langdradig voelde.
Ook had ik het idee dat sommige gebeurtenissen of dialogen wat vaag gehouden werden, waardoor ik niet helemaal snapte wat er nu precies gebeurde. Dit draagt zeker bij aan de geheimzinnige, mysterieuze sfeer van het verhaal, maar droeg ook bij aan het niet helemaal lekker in het verhaal komen en regelmatig een stukje terug willen lezen. Tot slot voelt het alsof er best nog wat losse eindjes zijn, waarvan ik hoop dat ze in het slotdeel van deze duologie opgelost worden.

Het verhaal kent een aantal interessante bijpersonages, waaronder tweelingzus Verena, zusje Kit en medewerkers Adam en Mika, die naar mijn mening wat meer verdieping hadden mogen krijgen. Of draagt dit bij aan het mysterie en komen we in deel 2 meer over hen te weten?

Twee sterke thema’s in The First to Fall zijn familiebanden en het begrip ‘thuis’. De onbreekbare band tussen broers en zussen wordt mooi beschreven en als je zelf een broer of zus hebt, dan herken je de gevoelens en emoties van Jakob en Verena en Emilia en Aurora zeker. Het begrip ‘thuis’ wordt onderzocht door zowel Aurora als Jakob: want is thuis een plek of hangt dit samen met de mensen die daar zijn? Beide personages doen mooie inzichten op en komen hiermee nader tot elkaar.

The First to Fall is zeker geen standaard roman. De opbloeiende liefde tussen Aurora en Jakob wordt verweven met complexe, maar warme familiebanden, zelfontwikkeling en het grote mysterie rondom het tragische bergongeluk. De omgeving wordt levendig beschreven en de spanning voelt, vooral in scènes rondom het ongeluk, levensecht aan.
Het verhaal eindigt met een sterke, onverwachte cliffhanger die je laat smachten naar deel twee. Ik kan niet wachten!

Meer recensies van aninaleest