Spannend en verrassend tot de laatste pagina!

aninaleest 27 december 2021
Na het lezen van ‘Clownsnacht’ en ‘Het huis zonder einde’ ben ik groot fan van Danielle Bakhuis. Afgelopen week heb ik mij ondergedompeld in het spannende boek ‘De executie’ en net als de andere boeken van Danielle was ik ook weer erg onder de indruk van dit verhaal!

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht, een communistische organisatie die iedereen in het land gelijk behandelt. Dat betekent dat iedereen dezelfde kleren draagt, iedereen toegang heeft tot zorg en onderwijs, maar ook dat er veel censuur is en zelfs de vrijetijdsbesteding van mensen wordt bepaald en gecontroleerd door het Collectief.
Het verhaal start in de studio van het tv-programma ‘de Executie’, een show waarin jongeren terecht staan die een misdaad begaan hebben. Ze hangen in kooien boven de grond en krijgen nog 1 kans om te bewijzen dat ze het Collectief waard zijn en dat ze hun leven zullen beteren. Weten ze het publiek niet te overtuigen? Dan vallen ze in de metersdiepe afgrond. In deze aflevering staan Charlotte, Nathan, Hailey, Frankie en Elif terecht. De show onder leiding van Colette Zwart start: wie zal het einde van de show halen?

Wat een verhaal! Er zaten zoveel onverwachte wendingen in, ik viel van de ene verbazing in de andere en werd continu verrast door alle gebeurtenissen!

Wat ik heel knap vind van de schrijfster is dat zij een constant gevoel van spanning weet te creëren in haar verhalen. Ik sta tijdens het lezen de hele tijd ‘aan’, want ik weet en voel dat er ieder moment iets onverwachts kan gebeuren. Dit maakt het lezen van haar boeken zo boeiend en spannend! Ik had echt moeite om soms te stoppen met lezen.

De eerste helft van het boek volg je iedere keer 1 van de kandidaten, ongeveer vier/vijf hoofdstukken lang. Binnen ongeveer 40 pagina’s leer je het personage goed kennen en ontdek je zijn of haar motieven, verleden, misdaad en relaties. Heel knap hoe je binnen een paar hoofdstukken zo met een personage mee gaat leven, ik had echt het gevoel dat ik de personages goed leerde kennen en vind dan ook dat dit verhaal genoeg diepgang kende op het gebied van de karakters die gevolgd worden.

Het personage Colette Zwart vond ik heel interessant. Hoewel ze in het begin, tijdens de show, totaal niet sympathiek overkomt, wordt haar personages steeds boeiender richting het einde van het boek. Dit karakter heeft mij meerdere keren verbaasd en verrast.

De hele show van ‘de Executie’ wordt gevolgd en verteld: als lezer doorloop je alle rondes en maak je alle de executies mee. Ik wil verder niet teveel verklappen, maar na de show volgt er een verrassende, onverwachte wending die steeds groter wordt. Het verhaal gaat ineens een hele andere kant op, heel spannend. Verder wil ik er niet teveel over zeggen, maar ik weet zeker dat dit boek je zal verbazen en verrassen. Steeds als je denkt te weten hoe het af gaat lopen, weet Danielle je te verbazen met een wending die je niet zag aankomen.

Thema’s en onderwerpen die in dit boek spelen zijn vriendschap, loyaliteit, onderdrukking, verzet, vechten voor waar je in gelooft en het belang van het individu vs het collectief.

De schrijfster is niet bang om te shockeren. Ik zou dit boek dan ook niet aanraden aan hele jonge YA-lezers (<15 jaar), omdat er best wat gruwelijke dingen in het boek gebeuren. Vooral het realisme van het verhaal maakt dat deze gebeurtenissen nog heftiger aankomen.

De omgeving, waarvan ik denk dat het een toekomstig Nederland moet voorstellen, gaf mij echt de kriebels. Er wordt het gehele boek door verwezen naar het harde regime van het communistische Collectief, waardoor het heel geloofwaardig en beangstigend werd. Ik heb wel meer gelezen over het communisme en feitelijk blijft de schrijfster heel dicht bij de uitgangspunten van het communisme, dus deze realistische uitwerking vond ik wel shocking om over te lezen. Juist omdat het echt zo zou kunnen zijn.

Kortom: ik ben heel enthousiast over dit boek. Een heel spannend, geloofwaardig verhaal met voldoende diepgang in zowel de omgeving als de personages. Het verhaal bevat veel shockerende elementen en verrassende wendingen en laat je met een ijzige kou in je botten achter. De epiloog daarentegen geeft je dan wel weer wat hoop voor de toekomst en het personage dat je dan volgt. Ik geef dit boek dan ook vijf sterren en raad het boek zeker aan!

Meer recensies van aninaleest