Advertentie

De cover is mooi, met 3 tulpen. Helaas is er 1 geknakt..of is het doorgeknipt? Is dit een ongeluk of gebeurde het expres? Wie stellen zij voor? De titel geeft al een bepaalde sidderende ondertoon. Dit gaat heel spannend worden.

Stille wateren draait om Sophie, een heel bijzonder meisje van 29 jaar. Door omstandigheden woont ze weer bij haar ouders. Dat is de beste keuze voor haar en beter voor haar herstel. In een rustige omgeving, met vaste ritmes. Dat moeder dit zo letterlijk neemt is voor de lezer werkelijk tenenkrommend om te lezen. Dagelijks zijn er de verplichte bakjes vla, op vrijdagmiddag is er de versgebakken cake, op zaterdag de altijd-restjes-van-de-week-soep. Voor Sophie voelt dit als een zeer strakke dwangbuis waar ze maar niet uit komt. Soms raakt ze in paniek en hoort dan de krekels uit een ver verleden. Of ziet ze dingen die er niet zijn. Sophie wil zo graag eens iets anders, maar moeder vindt de gedachte alleen al "zo ondankbaar". Na alles wat ze voor haar moet doen en vooral laten. Met name die vakanties naar Bali, die maar niet door kunnen gaan. Dit alles geeft direct al een zeer drukkende sfeer.

~De zussen Nagelkerke weten dit alles heel goed neer te zetten.

Sophie haar "dwangbuis" gaat wat losser zitten als ze Jacobien ontmoet en bij haar gaat werken. Door Jacobien gaat ze aan vroeger denken en komen de dingen los uit hun vaste vorm en komen verrassende ontdekkingen boven tafel. Door de flashbacks aan het "toen" en "nu" en wissel van perspectief, gaan we personages en het Sophie-verhaal beter begrijpen. Het wordt zeer goed uitgewerkt. Tien jaar geleden was de uitbundige Annet haar beste (studie)vriendin. Daar was Sophie erg trots op, want zij zelf was een beetje stille muis. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je direct in Sophie haar wereld belandt. Moeder behandelt haar als een klein kind. Je krijgt gelijk een hekel aan die moeder en wil je armen direct om Sophie heen slaan. Die arme Sophie, met zoveel pijn en angsten. Wat krijgt die toch veel voor haar kiezen, overal maar de schuld van krijgen en daarnaast is zo weinig begrip. Waarom is dit toch? Zoveel vragen die antwoorden zoeken.

Maar..stille wateren hebben diepe gronden, of toch niet?

~~Conclusie

Stille wateren is een zeer goed uitgewerkte psychologische thriller. Personages zijn mooi uitgewerkt en de spanning gaat direct op of zelfs onder je huid zitten. Steeds lees je een stukje meer over Sophie en wat er in het verleden gebeurde. Met wat extra verhaallijnen daar nog bij, kan het niet anders, dan afstevenen op een ware explosie aan het einde. Waar alles bij elkaar komt, en je er even stil van bent.

~~Waardering 5 sterren

Stille wateren is een psychologische thriller zoals ik ze graag lees. Ontzettend genoten, tevens nagel-bijtende irritatie gevoeld voor moeder en ook vader van Sophie. Die drukkende sfeer is zo goed neergezet.

Petje af, dames Nagelkerke!

Reacties op: Stille wateren, tjilpende krekels en heel veel donkere bladzijden uit het leven van Sophie

54
Stille wateren - Eva Nagelkerke
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,99
E-book prijsvergelijker