Pakkende aanrader

Beertl Beertl
3 apr 2026

Voor leesclub de Boekenreizigers mocht ik het debuut van Margaret van Asselt lezen, de Verzetswinkel, een verhaal dat losjes gebaseerd is op de familiegeschiedenis van de schrijfster. De cover met een vrouw en gebouw in sepiatinten doen al vermoeden dat het een historische roman betreft.Boeken over de oorlog zijn vaak naargeestig en daarom geen favorieten van mij, maar dit boek was een positieve uitzondering. Het wisselde mooi heden en verleden af, was pakkend geschreven en werd met enkele foto’s opgeleukt.
In het heden volgen we Nora en haar vriend Guus, die de kans krijgen om de kruidenierswinkel te kopen, die tijdens de oorlog door de familie van Nora werd uitgebaat. De andere verhaallijn gaat over Janna, dochter van een kruidenier die actief is in het verzet. Janna helpt waar ze kan in de winkel,met haar zusje Grietje en bij kleine klusjes voor het verzet, terwijl haar moeder Bets overal buiten gehouden wordt. Zowel in de familie als in de buurt hebben ze voortdurend te maken met NSB ers die ze het leven zuur maken. In het heden heeft Nora ook te maken met een neo Nazi. Het verhaal was pakkend vanaf de eerste bladzijde en las ik dan ook achter elkaar uit. Een aanrader.

Meer recensies van Beertl