Geweldig!!!

Bettina1 27 maart 2025
Voor de boekenclub de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt heb ik het boek Hoe klein de wereld is gelezen. Walter Lucius was aan het boek begonnen. Helaas kon hij het door zijn overlijden niet afmaken en heeft Carla de Jong dit gedaan.

Na de laatste hechting dekt Aart de wond af met gaas en een verband dat hij om de schouderkop en onder de oksels en rug wikkelt. “Ga liggen, Wolfram ”zegt hij. “Desnoods op de grond.” Luna pakt een deken uit de dekenkist. Haar adem stokt als ze de dubbele bodem ziet. Beneden legt ze de deken voor de kachel die nog smeult van de ochtend.

De cover is een prachtig schilderij van de kust van Texel. Je ziet het strand, de zee en de duinen, het maakt je benieuwd naar wat er gebeurt kan zijn. Als je het boek gelezen hebt, begrijp je helemaal waarom er voor deze mooie cover gekozen is.

Het verhaal lees je vanuit de perspectieven van Luna en Chandar. Luna is een jongedame en woont met haar gesloten vader en oma op Texel. Haar moeder is overleden toen Luna een baby was. Ze heeft weinig vrienden omdat ze anders is dan de anderen die op Texel wonen. Ze heeft een goede vriend Thiemen. Haar vader is erg tegen de Duitsers en Thiemen sluit zich net als zijn vader aan bij de NSB. Dit zorgt voor problemen tussen Luna en Thiemen. Helemaal als vader een joodse vrouw laat onderduiken. Chandar werkt als arts worden en woont met zijn familie in India. Hij wil aan de Engelse onderdrukkers uit komen omdat hij ziet wat de Engelsen doen met de Indiase bevolking die zij onderdrukken en besluit in het leger te gaan. Op een gegeven moment moet hij naar Texel en ontmoet daar Luna met haar paard. Chandar helpt het paard wat een ontsteking aan zijn been heeft. Hoe loopt het verder met oma? En ontdooit vader wat nu er een vrouw in huis is? Wat gebeurt er met Thiemen? Raakt Chandar bevrijdt van de Engelsen?
Wat een heerlijk boek om te lezen. Vanaf het begin zat ik helemaal in het boek en wilde ik weten wat er met Luna en Chandar zou gebeuren. Het verhaal wisselt in tijd en plaats, dat maakt het juist fijn om te lezen. De schrijfstijl is zo prettig dat ik mij soms op Texel en soms in India waande. De personages zijn zo omschreven dat het lijkt alsof je ze kent. het is een verhaal dat gaat over verlies, rouw, oorlog, goed en kwaad. Het is een boek wat je uit wilt hebben omdat je gewoon wilt weten wat er gebeurt. Als ik een advies mag geven: lezen dit boek want het is een geweldig emotioneel verhaal.

Meer recensies van Bettina1