Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Gruwelijk realistisch

Bianca Rijsdijk 26 maart 2021
Suzanna Esther (1966 pseudoniem van Esther Suzanna Mäkel) is auteur, colomnist en kunstenaar. Van jongs af aan is ze al aan het schrijven, eerst in een dagboek, later korte verhalen en in 2017 debuteerde zij met Wervelstorm. In 2018 volgde haar eerste thriller De stem, in 2020 volgde 2020 Kamp Alpha: de pest meester en in 2021 het vervolg op dit boek met 2021 Kamp Alpha: de nieuwe wereld.

Wat zou je doen als er een virus uitbreekt in Nederland die volgens de overheid wordt overgebracht door dieren? Zou jij net als veel mensen je dier opgeven en verder proberen te leven? Of ben jij zo verzot op je huisdier dat je hem/haar niet op kan geven?
Lisette Jaring is een dakloze jonge vrouw met een fret (Fred) die zich aanmeldt bij het Verzet om samen met haar fret onder te duiken.
Arjen Terlinden is een jonge man met een hondje (Karel) die kort geleden zijn relatie heeft beëindigd met Sophie Duval. Zij is fel voorstander van de nieuwe maatregelen (o.a huisdieren afmaken, verklikker spelen) en eist van Arjen dat hij zijn hondje opgeeft. Hij besluit net als Li (Lisette) zich aan te melden bij het Verzet.
Beiden zijn zij ingedeeld in hetzelfde transport en als zij in het kamp aankomen blijkt dat het één en ander niet geheel zuiver is.
Warner Roosenboom is een laborant die tot de conclusie komt dat de mysterieuze bacteriële infectieziekte niet veroorzaakt wordt door dieren maar krijgt geen steun in zijn bevindingen. Wanneer hij op het dieptepunt van zijn carrière zit krijgt hij de mogelijkheid te gaan werken in kamp Alpha.

De karakters Arjen en Li zijn het beste uitgewerkt. Je krijgt gedurende het boek veel over hen te weten; hun achtergrond, hun beweegredenen en waarom ze op bepaalde manieren reageren.
De andere karakters zoals bv Sophie en Warner zijn iets minder uitgediept en soms is het niet helemaal te volgen waarom Sophie op 3/4 van het boek ineens omslaat als een blad aan een boom.

De verhaallijn is zeer goed gevonden. Te bedenken dat het verhaal lang voor de Corona-tijd is geschreven is het gevoel identiek aan de huidige situatie. Het is allemaal gruwelijk realistisch geschreven. Je kunt de emoties, paniek en onbegrip heel goed voelen. Er zit een onderhuidse spanning door het gehele boek.
De schrijfwijze is zeer prettig, het boek lees je in korte tijd uit omdat je het niet weg kunt leggen. Er zitten verschillende twisten in de plot en mede daardoor wil je ook verder lezen.

2020 Kamp Alpha blijft nog lang hangen na het dichtslaan en laat je nadenken over wat jouw keuze zou zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Bianca Rijsdijk

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.