Daten op je dertigste: humoristisch, scherp en dramatisch

Boekdine Boekdine
11 mrt 2026

Een duidelijkere titel kan niet! Een cynische kijk op het, niet altijd (lees: bijna nooit) succesvolle, date-leven van een Zweedse vrouw.

De halve stad bestaat uit mannen die me hebben gedumpt gaat over de 32-jarige Amanda die een jaar lang alleen maar op daten probeert te focussen. Helaas heeft ze maar weinig succes: de ene na de andere date loopt in de soep. Of dan lijkt het goed te gaan en verpest zij of haar date het alsnog in een later stadium. Gelukkig maakt haar hechte vriendengroep in een levendige stad het leven een beetje dragelijker. Een verhaal over liefde en seks: van afknappers tot ghosten en blauwtjes lopen.

Het verhaal heeft een vrij specifiek en eentonig onderwerp, namelijk daten. Dit moet je ding en interesse zijn. Persoonlijk vond ik het, met name door de hilarische schrijfstijl en de (voor mij) bizarre situaties, erg verfrissend en leuk om te lezen. Wellicht doordat ik zelf al honderd jaar een relatie heb en maar weinig (mislukte) date-ervaring heb. Het is humoristisch, nuchter en goudeerlijk. Het is scherp, openhartig en een tikkeltje dramatisch. Ik heb genoten van dit, enigszins naïeve en soms zelfvernietigende, karakter met haar wonderlijke date-leed.

Voor liefhebbers van Good Material, De Rachel-affaire, Bonjour Agneta en Dirty Diana.

Meer recensies van Boekdine