Een bijzonder en intrigerend verhaal
Allereerst wil ik even benoemen wat een prachtige kaft ‘Een leven zo ver’ heeft. Dat heeft verder niets met de inhoud van het verhaal te maken, maar dit is een boek dat mede door de kaft op zal vallen in de boekhandel. Heel mooi gekozen!
M.L. Stedman vertelt het verhaal heel beschrijvend. Dat is een schrijfstijl waar menig lezer wellicht even aan moet wennen. Er komen veel namen, veel jaartallen en veel gebeurtenissen voorbij. Al deze informatie heb je nodig om het volledige verhaal te begrijpen, maar het zorgt er wel voor dat je niet meteen in het verhaal meegezogen wordt. Je bent nog even zoekende wie wie precies is, wat iedere gebeurtenis met welk personage te maken heeft en hoe alles met elkaar verbonden is of gaat zijn. Je gaat deze manier van vertellen uiteindelijk wel waarderen én het zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van het Australië van die tijd door de verschillende details.
‘Een leven zo ver’ is geen verhaal dat je in één ruk uit wil lezen, maar het is wel een verhaal dat je uiteindelijk bijblijft. Want wat weet Stedman het op bepaalde momenten mooi en intrigerend te vertellen. De familie MacBride krijgt veel te verwerken (soms misschien iets te veel); het is interessant om te lezen hoe ze daar mee omgaan en welke gevolgen dat voor de verdere generaties heeft. Laat je niet afschrikken door de vertelwijze en ga mee in een bijzonder en intrigerend verhaal in West-Australië.