Prachtig

Bookstagram_byilse 10 januari 2026
In dit boek staan vier vijftienjarige meisjes centraal: Pamela, Asma, Charlotte en Tanja. Ze kennen elkaar en bouwen ondanks hun verschillende achtergronden een hechte vriendschap op. Elk meisje heeft haar eigen verhaal en ook hun thuissituaties krijgen een duidelijke plek in het geheel. Juist die uiteenlopende levens maken dat ze zich toch sterk met elkaar verbonden voelen.

Het verhaal wordt verteld vanuit vier perspectieven, waardoor je als lezer dicht bij alle personages komt. De meisjes maken stuk voor stuk ingrijpende en zware dingen mee en het is indrukwekkend om te zien hoe ieder van hen daar op haar eigen manier mee omgaat. De proloog wekte meteen mijn nieuwsgierigheid, omdat je direct voelt dat er veel gaat gebeuren voordat alles op dat punt uitkomt.

Wat ik mooi vond, is dat de auteur ervoor heeft gekozen om Arabische woorden en straattaal te gebruiken en deze onderaan de pagina toe te lichten. Dat maakt het verhaal toegankelijk en zorgt voor extra verdieping. Het boek behandelt meerdere zware thema’s en triggerwarnings, zoals geweld, verslaving, misbruik, eetstoornissen en tienerzwangerschap. Deze onderwerpen worden op een respectvolle en zorgvuldige manier uitgewerkt, zonder hun impact te verliezen.

Na het lezen van alle verhaallijnen was ik behoorlijk onder de indruk. De opbouw zit sterk in elkaar en de personages zijn goed uitgewerkt. Door de vier verschillende perspectieven moest ik soms even schakelen en onthouden bij wie ik was omdat er veel informatie wordt gedeeld. Tegelijk zorgt dat ook voor spanning omdat je steeds benieuwd bent wat elk meisje vervolgens te wachten staat.

Het boek voelt als een krachtige Young Adult met een rauw randje. Je merkt dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de thema’s die aan bod komen, wat het verhaal geloofwaardig en intens maakt. Alleen al de cover roept vragen op en maakt nieuwsgierig naar de betekenis achter begrippen als verdriet, pijn, trots en wraak.

Meer recensies van Bookstagram_byilse