Prachtig kerstverhaal
Emma is kunstdocent en geniet enorm van haar werk. Dit jaar nodigt haar broer Rik haar uit om kerst samen in Londen te vieren. Voor Emma is dat een grote stap, want sinds het overlijden van haar beste vriendin Laura kampt ze met veel angsten en vindt ze het lastig om nieuwe dingen te ondernemen.
Wanneer ze bovendien alleen vanuit Amsterdam naar Londen moet vliegen omdat Rik al daar is slaat de paniek toe. Gelukkig heeft hij haar hele reis uitgestippeld zodat ze precies weet wat ze moet doen. Terwijl ze op het vliegveld haar favoriete Chestnut Praline Latte wil halen bij de Starbucks ziet ze ineens een man met een vrouw en een kind voor haar in de rij staan. Het is Alex, iemand die ze liever niet onder ogen komt, dus ze trekt zich snel terug. Tot haar schrik blijkt hij ook nog eens in hetzelfde vliegtuig te zitten waardoor haar angst alleen maar sterker wordt.
Als ze na de landing eindelijk naar Rik toe kan is ze haar emoties niet meer de baas. De hele reis was één grote overwinning en uitputtingsslag. Nu ze in Londen is, vraagt ze zich af, lukt het haar om het verleden achter zich te laten en een fijne kerst te beleven of wordt ze opnieuw geconfronteerd met alles wat ze nog niet heeft verwerkt?
Ik heb genoten van deze kerstnovelle die veel indruk heeft gemaakt. Wat een mooi opgebouwd verhaal die verschillende lagen laat zien. Emma is een mooi en kwetsbaar personage met wie je snel meeleeft en haar angsten snapt. De combinatie van angst, rouw en een sprankje hoop geeft het verhaal emotionele diepgang. Ik vond het mooi om te zien dat de band tussen Emma en haar broer zo warm is en dat hij haar zo mooi ondersteunt, een heel fijn contrast met haar innerlijke strijd.
De kerstsetting maakte het helemaal af omdat je de sneeuwvlokjes zo voor je ziet in Londen met de mooie lichtjes die er branden. Het verhaal laat op een mooie manier zien hoe groot kleine stappen kunnen zijn wanneer je met een angst leeft.