Verhalen die deze lezer niet weten te raken
Redenen voor mij om de bundel “Stromen die de zee niet vinden” (2016) te lezen waren de verwijzing naar Slauerhoff op de achterkant van “Stromen die de zee niet vinden” (2016) en de positieve vergelijkijking die Eus Wijnhoven in zijn recensie maakt tussen de verhalen van Slauerhoff en die van Rob Verschuren in deze bundel. Als groot liefhebber van de verhalen van Slauerhoff ‘moest’ ik deze bundel wel lezen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Verwachtingen die “Stromen die de zee niet vinden” niet waar maakt. Allesbehalve. “Stromen die de zee niet vinden” is verre van het neefje van “Schuim en as” de beste verhalenbundel van Slauerhoff. Geen schande wanneer een verhalenbundel niet kan tippen aan het beste van Slauerhoff. Vraag blijft dan nog wel, hoe goed is “Stomen die de zee niet vinden” dan wel?
Het is geen heel goede bundel. Van de elf verhalen zijn de vier eerder gepubliceerde verhalen net iets beter dan de rest. En ook bij deze vier verhalen wordt je als lezer niet binnen een paar zinnen het verhaal ingezogen en heb je niet de (ingehouden) nieuwsgierigheid en/of spanning om het hele verhaal in een ruk uit te ‘moeten’ lezen. Het kabbelt allemaal net iets te voor de hand liggend voort. Er blijft ook zo goed als niets hangen van de verhalen merk ik nu ik een dag of vijf na lezing van de bundel deze recensie schrijf. Dat zal vast aan mijn geheugen liggen, maar waar ik dat anders ook wel eens heb, heb ik meestal nog wel zin om delen te herlezen om mijn geheugen op te frissen. Deze keer niet. Dat zegt mij genoeg.
Aangezien ik voor mijn plezier lees en recenseer, merk dat ik weinig tot geen zin heb om delen te herlezen om een gedegen recensie te kunnen schrijven, kan ik niet anders concluderen dan dat deze bundel met verhalen mij amper tot niet raken. Wat deze verhalen missen is de gebalde energie om in een beperkt aantal pagina’s een verhaal te vertellen en/of een punt te maken. De verhalen in “Stromen die de zee niet vinden” lezen eerder als (matige) fragmenten uit hoofdstukken van een roman die nog lang niet af is.