Literatuur die zich niet laat temmen.
Het aanwezige been is een bundel verhalen die zich niet laat vastpinnen. Zoals ik van Grunberg gewend ben, schieten de teksten alle kanten op: van scherp en absurd tot ongemakkelijk en onverwacht ontroerend. Juist die afwisseling maakt deze bundel zo levendig.
Ik lees zelf liever een volledig boek dan losse verhalen, ik hou van een langere adem, van ergens in verdwijnen. Juist daarom verraste deze bundel me. Sommige verhalen deden me hardop lachen, niet omdat ze licht zijn, maar omdat Grunberg excelleert in het plaatsen van een onverwachte bocht op precies het moment dat je denkt te weten waar je bent. Het absurde sluipt er achteloos in, vaak met een droge, bijna terloopse precisie.
Niet alles is even raak, maar dat hoeft ook niet. Juist de grilligheid hoort bij Grunberg. Dit is geen gladgestreken bundel, maar een verzameling verhalen die durven te schuren, te ontsporen en af en toe briljant uit de bocht te vliegen.
Voor lezers die houden van het intelligent ongemak, absurdistische humor en literatuur die zich niet laat temmen.