Fijne mix van spice, liefde en actie

Steamy romances schrijven begon als een hobby voor de Brugse Sofie Cloet, maar ondertussen mag ze zich stilaan een gevestigde waarde in het genre noemen. 'Gevonden' is haar derde boek.

Korte inhoud
Eric hoeft geen vrouw meer in zijn leven. Hij verloor tien jaar geleden zijn hart aan Leila, maar zij brak het in duizend stukken. Sindsdien probeert hij vooral te overleven, dat lukt dankzij de hechte band met zijn broers. Wanneer hij Leila plots tegenkomt in Brugge en hij haar kan redden uit een gevaarlijke achtervolging, zijn de herinneringen aan hun liefde meteen terug. Ondanks wat Leila hem aandeed, wil Eric haar beschermen. De twee zijn op elkaar aangewezen, Leila’s aanwezigheid in Erics appartement is hatelijk en verleidelijk tegelijk. Blijft het verleden tussen hen instaan?

Oordeel
‘Gevonden’ is het derde boek in de Brugse liefde-serie en vertelt het verhaal van Eric De Graeve. In deel één en twee leerden we respectievelijk Andreas en Levi kennen, maar als je nu pas begint met deel drie, kan je perfect alles volgen. Andreas en Levi zijn hier nevenpersonages en Cloet maakt je subtiel benieuwd naar hun verhaal. Ze begint ‘Gevonden’ met een stevige waarschuwing voor Eric. Een originele zet die je meteen benieuwd maakt naar wie Eric echt is. De proloog speelt zich vijf jaar eerder af, maar is heel nuttig om de huidige levenssituatie van Eric te begrijpen. Vanaf het eerste hoofdstuk lezen we chronologisch over de gebeurtenissen van Eric en Leila in het heden.

Het verhaal wordt afwisselend vanuit hun perspectieven verteld, waardoor je beide personages heel goed leert kennen. Cloet maakt hier verschillende gevoelige thema’s bespreekbaar. Zo heeft Leila’s vader jongdementie en worstelt Eric met depressies. Je leest in eerste instantie meer over hun problemen in relatief verhalende alinea’s, wat de vaart een beetje uit het verhaal haalt. Toch slaagt Cloet erin je aandacht vast te houden door de emoties van haar personages voortdurend geloofwaardig te beschrijven. Ze heeft aan heel veel details aandacht besteed, waardoor haar karakters erg menselijk aanvoelen. Cloet toont hier echt haar achtergrond in de psychologie. Verder zijn de dialogen wat in de minderheid, maar ze zijn zeker realistisch. De gesprekken tussen Eric en Leila zijn niet altijd bloedserieus, alledaagse dingen zoals wat de ander graag eet op z’n boterham, laat Cloet ook aan bod komen in haar verhaal. Zulke details zorgen ervoor dat je gemakkelijker de personages kan toelaten in je eigen leefwereld.

Ook de spanning tussen Eric en Leila is uitstekend op papier gezet. Cloet zinspeelt op haar eigen tropes door letterlijk in haar boek te verwijzen naar ‘forced proximity’, ‘enemies to lovers’… Hierdoor toont ze dat ze weet waarmee ze bezig is. Door zich niet te veel op nevenpersonages te focussen heeft ze ruimte om de relatie tussen Eric en Leila prima uit te werken. Er zijn stevige spicy scènes, die misschien soms net iets te veel naar lust lijken te neigen op het eerste gezicht. Cloet laat die spice echter een diepere betekenis krijgen, die evolutie beschrijft ze heel mooi. Uiteindelijk voel je ook op dat vlak de pure liefde tussen Eric en Leila.

Ten slotte is in dit derde boek Cloets schrijfstijl opnieuw erg vlot, er zijn veel toffe woordspelingen. Ze gebruikt best veel ‘m’n’ en ‘z’n’ en ook al voelt dat soms wrang aan, het past wel bij wie Eric en Leila zijn. Ondanks hun verschillende achtergronden zijn ze toegankelijke personages die echt spreken zoals de lezers van het boek. Cloets taal voelt dus behoorlijk familiair, wat opnieuw bijdraagt aan de herkenbaarheid van het boek. In dit laatste deel van de Brugse liefde-serie zit het meest échte actie. Dat staat dan wel weer verder van onze leefwereld, waardoor je soms even gaat denken: is dit wel geloofwaardig genoeg? Cloet laat je door die actie echter stilstaan bij wat er gebeurt in onze maatschappij. We denken na over de rol van de politie en wat trauma’s met een mens kunnen doen. Op het einde vallen alle puzzelstukjes netjes in elkaar en wordt er mooi gerefereerd naar het begin. Je slaat dit boek met een voldaan gevoel dicht, maar toch blijf je achter met één vraag: heb ik nu een crush op Andreas, Levi of Eric?

Conclusie
4,5 sterren
Met ‘Gevonden’ heeft Sofie Cloet bewezen dat ze het steamy romance-genre prima onder de knie heeft. Het boek is een fijne mix van liefde, spice en actie.

Meer recensies van debibvanlouise